Helyi közélet

2012.08.06. 11:20

A stadionról vitáznak az Agorán

Debrecen - Bár régen eldőlt, hogy az új debreceni futballszentély a Nagyerdei Stadion helyén épül, az erdő szívében végzendő milliárdos beruházás a mai napig megosztja az Agora tagjait.

Debrecen - Bár régen eldőlt, hogy az új debreceni futballszentély a Nagyerdei Stadion helyén épül, az erdő szívében végzendő milliárdos beruházás a mai napig megosztja az Agora tagjait.

A Napló levelezési fórumán legutóbb dr. Radnai Ferenc ütött meg kritikus hangot, aki az UEFA felügyelő, Tero Auvinen látogatása után osztotta meg a véleményét. Szerinte az, hogy a finn küldött le volt nyűgözve a milliőtől, s azt mondta, nem jellemző, hogy ilyen szép környezet vegyen körül egy effajta létesítményt, valójában azt jelenti: nem szabad egy ilyen szép környezetbe stadiont építeni. – Most már tudjuk, hogy Európa egyetlen vidékén sem jut az eszükbe a döntéshozóknak, hogy egy szép erdőbe építsenek stadiont! A szurkolókat egyáltalán nem fogja meghatni a környezet, ők azon fognak bosszankodni, hogy nem tudtak a közelben parkolni. Ami Tero Auvinent lenyűgözi, az néhány debrecenit elszomorít! Vajon melyik a fontosabb? – teszi fel a költőinek szánt kérdést Radnai Ferenc, aki arról is írt, hogy a területen hamarosan 172 darab 30-60 centiméter törzsátmérőjű fát vágnak ki, közöttük öreg tölgyeket is (emellett 376 fát átültetnek).

Döbbenetes, de…

Giczey Péter egyetért azzal, hogy „kár feláldozni a Parkerdőt a stadionépítés oltárán”. – Immár csökken a vízfelület, hiszen a csónakázó tó helyén valamiféle rendezvénytér lesz, és kiderült, a fakivágások mértéke is nagyobb lesz a vártnál, nem beszélve az átültetések miatt várható veszteségekről – fogalmazott. Molnár Zsolt azt furcsállja, hogyan kerülhetett a Klinika közelébe stadion. Arra sincsen példa Európában, hogy egy nagy kórház-komplexum mellé stadiont építsenek – jegyezte meg.

– Ha politikus lennél, mondanám, hogy csúsztatsz: a „le vagyok nyűgözve a miliőtől…” inkább elismerés, mint felháborodás, hogy a debreceniek ilyen környezetben létesítenek stadiont – reagált még Radnai Ferencre Párkányiné Molnár Ibolya, a Nagyerdőért Összefogás Közhasznú Egyesület elnöke hozzátéve, hogy az „érdem” nem is a jelenlegi politikusoké, hiszen a Stadion 1934-óta e helyen áll. – És nem véletlenül! Eleink olyan parkot álmodtak Debrecen polgárainak, ahol a családok megtalálják a kikapcsolódás, a szórakozás feltételeit – folytatta Párkányiné Molnár Ibolya. A kivágandó fák számát ő maga is „döbbenetesnek” nevezte, de megjegyezte: ez nem a tervezők kegyetlenségét, hanem sokkal inkább azt a legalább 30 esztendős mulasztást tükrözi, mely alatt a területen nem volt erdőgazdálkodás és botanikai karbantartás. Na, ez már tényleg bűn, és majdnem felerészben a jelenlegi vezetés terhe – írta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában