Helyi közélet

2012.07.18. 14:39

Kötelező tüdőszűrés Hajdú-Biharban

Debrecen, 2012. július 18., szerda (MTI) - Mintegy 350 ezer embert érint Hajdú-Bihar megyében a kötelezően elrendelt tüdőszűrés - tájékoztatta Kohut Zsuzsa, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője szerdán az MTI-t.

Debrecen, 2012. július 18., szerda (MTI) - Mintegy 350 ezer embert érint Hajdú-Bihar megyében a kötelezően elrendelt tüdőszűrés - tájékoztatta Kohut Zsuzsa, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője szerdán az MTI-t.Közlése szerint a kötelező tüdőszűrést akkor rendelik el, ha 100 ezer lakosból a 25-öt meghaladja a tuberkulózisos (TBC-s) betegek száma.

Hajdú-Biharban - a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos jelzése szerint - jelenleg 27-en, Debrecenben több mint 46-an fertőzöttek 100 ezer lakosból, ezért a 30 évnél idősebbeknek kötelező részt venniük a szűrésen. Akik nem jelennek meg a kötelező ellenőrzésen, azok a helyi jegyzőtől kapnak felszólítást a részvételre - tette hozzá a főorvos.

Kohut Zsuzsa az MTI érdeklődésére elmondta: ott, ahol a helyi tüdőgondozók nem rendelkeznek megfelelő szűrőkapacitással, a debreceni Kenézy kórház szűrőbusza segít a szűrésben.

Akiknél a szűréskor elváltozást találnak, azokat a tüdőgondozók kezelésbe veszik, és ha fertőző stádiumban van a betegségük, minden esetben fekvőbeteg-ellátó intézménybe utalják őket - tette hozzá az osztályvezető.

MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában