Helyi közélet

2012.07.06. 15:25

Felfutóban van az agrárfinanszírozás

Debrecen - A válság óta kifejezetten megnőtt a finanszírozási igény a mezőgazdasági ágazatban.

Debrecen - A válság óta kifejezetten megnőtt a finanszírozási igény a mezőgazdasági ágazatban.A 2008-as válság kezdete óta megnőtt a finanszírozási igény a mezőgazdaságban, a stabilan magas terményárak miatt ugyanis nőtt az agrárium tőkevonzó képessége. A bankszektor hitelezési képessége ugyanakkor a külföldi források kivonása és a devizaforrások magas ára miatt gyengült.

Fokozott érdeklődés

A kellő likviditással rendelkező hitelintézetek viszont fokozott érdeklődéssel fordulnak az agrárium felé, amelynek egyes szegmenseit ma már kevésbé tartják kockázatosnak, mint négy éve, derült ki az ING Bank elemzéséből. A magyar mezőgazdaság hagyományosan a bruttó nemzeti termék (GDP) 3-4 százalékát állítja elő, ami az átlagos uniós részarány duplája. Tavaly pedig az agrárexport is kimagasló értéket ért el, a 6,2 milliárd eurós kivitel - amellyel szemben 3,8 milliárd eurós behozatal állt – az uniós csatlakozás óta a legjobb eredmény volt. A fejlődésben szerepe van annak is, hogy az agrárágazat banki kockázati besorolása a 2008-as válság kezdete óta stabil.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában