Helyi közélet

2012.07.09. 09:18

Nem eléggé fogyatékos az éber kómában fekvő férfi?

Debrecen - Mozgásképtelen férjével 22 ezer forintból kell megélnie annak az olvasónknak, akinek ápolási díjért való kérelmét elutasították.

Debrecen - Mozgásképtelen férjével 22 ezer forintból kell megélnie annak az olvasónknak, akinek ápolási díjért való kérelmét elutasították.

A hölgy vétlen férje tavaly októberben motorbalesetet szenvedett, melynek következtében éber kómába került. Másfél hónap után haza kellett vinni a férfit(ugyanis az olvasónk elmondása szerint a kórház nem volt hajlandó tovább ápolni), aki ekkor sem beszélni, sem járni nem tudott; az állandó gondozás miatt így a feleségnek fel kellett adnia munkáját. Olvasónk ápolási díjért folyamodott, kérelmét azonban elutasították, mondván: nem fogyatékos, hiszen az éber kóma múló állapot. A férfi azóta már valóban a gyógyulás útjára lépett, s bár beszélni tud, járni még mindig képtele, ezért továbbra is az asszonynak kell gondoskodnia róla.

Ki jogosult?

A szerkesztőségünk arra a kérdésére, miszerint ki kaphat ápolási díjat és ki az aki nem jogosult rá, a szociális osztálytól Juhász Sándorné osztályvezető az alábbi tájékoztatást küldte:„ Ápolási díjra jogosult – a jegyes kivételével – a hozzátartozó, ha állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását végzi. Súlyosan fogyatékos személy az, aki látás, hallás, értelmi, mozgásszervi károsodással bír.

Az ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a háziorvos igazolását arról, hogy az ápolt súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg, arra vonatkozó szakvéleményét, hogy az ápolt állandó és tartós gondozásra szorul. A háziorvos igazolását orvosszakértői szerv szakvéleménye, vagy fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény, vagy területileg illetékes szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott zárójelentés, igazolás alapján állítja ki.

Nem jogosult ápolási díjra az a személy, aki rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási díj összegét, vagy szakiskola, középiskola, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, esetleg keresőtevékenységet folytat és munkaideje- az otthon történő munkavégzés kivételével – a napi 4 órát meghaladja.

Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálata (továbbiakban: VSZSZ) által szociális alapszolgáltatás keretén belül lehetőséget biztosít házi segítségnyújtás igénybevételére. A VSZSZ alapvető gondozási, ápolási feladatot lát el, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában működik közre, segítséget nyújt a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, azok elhárításában... ”

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában