Helyi közélet

2012.06.17. 13:59

Pap Károly professzor életműve új tanulságokkal

Debrecen - Száz éve alapították a Debreceni Egyetemet, amelynek első irodalomprofesszora Pap Károly (1872–1954) volt.

Debrecen - Száz éve alapították a Debreceni Egyetemet, amelynek első irodalomprofesszora Pap Károly (1872–1954) volt.

A konzervatív szemléletű professzor 1914-től 1942-ig ülte meg az egyetem irodalmi tanszékének katedráját, miközben 1922-től 1943-ig a város konzervatív irodalmi társaságának, a Csokonai Körnek elnöki tisztségét is betöltötte. Nemzedékek irodalomprofesszora volt, de a második világháború után felnőtt irodalomtanárok jószerint nem is hallottak felőle, „már a Nyugat első nemzedéke, sőt a népi írói mozgalom exponensei is kíméletlen ítéletet mondtak róla.” Ezt Imre László akadémikustól idézzük, aki A Debreceni Egyetem tudós professzorai sorozatban megrajzolta Pap Károly tudósi-tanári portréját.

Úgy véli, az Ady Endrét elutasító Herczeg Ferencet „a valaha élt legnagyobb magyar író”-nak aposztrofáló professzor életműve „ahhoz a konzervatív, kálvinista, népnemzeti gondolkodásmódhoz kapcsolódik, melynek merev elutasítása manapság éppoly elhibázott volna, mint kritikátlan rehabilitálása. Ily módon az egykori debreceni egyetem, a ’debreceniség’ szellemének mérlegelése új tanulságokkal szolgál.” (Zárójelben megjegyezzük, hogy Pap Károly idős korára elfogadta Babits Mihályt, Szabó Lőrincet, Kosztolányi halála alkalmából szép nekrológot írt!)

Pap Károly irodalmi eszménye a pozitivizmus, illetve az Arany János–Gyulai Pál nemzedékének értékrendje volt, a politikában pedig a Tisza Istváné, majd feltétlen híve a Horthy-korszak hivatalos irányvonalának, a revíziónak, az irredenta mozgalomnak. A dolgozat szerzője azonban tudatosítja, hogy írásainak „fogalmazásmódja amellett bizonyít, hogy a protestáns konzervativizmus korrekt és humánus gondolkodásmódját meg kell különböztetni a két világháború közötti jobboldali erők elfogult és agresszív nacionalizmusától.” Konkrét, tüzetes elemzést kapunk az életmű egyes darabjainak filológiai, történelmi, világnézeti, etikai és esztétikai jelentőségéről. A pálya csúcspontja a Tóth Ede-monográfia és az Arany János-dolgozatok.

A könyvecske a fényképeken kívül tartalmazza Pap Károly rektori beszédét az 1924/25-ös tanévről, valamint a Gönczy Monika által összeállított teljes Pap Károly-bibliográfiát.

HBN–BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában