Helyi közélet

2012.06.22. 08:06

A debreceni nyilvános WC-k: OO

Debrecen - A Debrecenben lévő négy volt nyilvános illemhely közül három szó szerint romokban hever.

Debrecen - A Debrecenben lévő négy volt nyilvános illemhely közül három szó szerint romokban hever.

Miközben itt van a nyakunkon az idegenforgalmi főszezon, a Debrecenbe érkező turisták nem bízhatnak abban, hogy ha városnézés közben rájuk tör a szükség, a közelben találnak nyilvános illemhelyet. Egy étterembe vagy kávézóba persze be lehet kérezkedni; csak aztán nehogy kinézzék az idegent. A Nagyállomásnál lévő, a Károli Gáspár téren található, valamint a nagyerdei létesítményen elvileg lakat van, ha éppen le nem verik a bűnözők vagy a hajléktalanok. A négy nyilvános WC közül három a városé, egy pedig (a Károli Gáspár téri) az egyik önkormányzati képviselő cégének a tulajdonában van. A Napló megkereste a szóbanforgó képviselőt, Jenei Imrét, aki abban tökéletesen egyetértett, hogy a volt nyilvános illemhelyen áldatlan állapotok uralkodnak, ugyanakkor érzékeltette, hogy hiába rakják rendbe, úgyis mindig feltörik és tönkreteszik. Ezzel együtt a városatya megígérte, hogy ha nem is egy-két napon belül, de a jövő héten minden bizonnyal lesz annyi idejük és energiájuk, hogy legalább az állagmegóvási munkákat elvégezzék a romos épületen. Aminek a közelében egyébként buszmegálló, templom és több kórházi épülettömb is található.

Vécé? Villamossal 4 megálló

Ha abból indulunk ki, hogy egy éttermet is (persze mások mellett) az illemhelye minősít, akkor azt kell mondani, hogy Debrecen bizony jobbat érdemelne, mint a még fellelhető négy nyilvános illemhelye, amelyek közül három szó szerint romokban hever. A Kossuth téren lévő ugyan normálisan működik, de ez sovány vígasz az idegennek, ha a Nagyerdőn, vagy akár a Petőfi téren tör rá a szükség.

Kihez tartoznak?

Már azt sem volt egyszerű kideríteni, hogy kik a tulajdonosai a nyilvános vécéknek. Először azt az információt kaptuk, hogy a DH Szerviz Kft. az üzemeltetőjük, de György Zoltán ügyvezető igazgató rögtön pontosított: Mi csak a Kossuth térit üzemeltetjük, a többihez semmi közünk. Aztán tisztázódott, hogy a Nagyállomásnál, illetve a Nagyerdőn lévő, használaton kívüli illemhelyek gazdája a város, a Károli Gáspár téren lévő, lepusztult állapotban lévő nyilvános vécé pedig Jenei Imre önkormányzati képviselő cégéé.

"Mivel a közelében templom, kórház és buszmegálló is van, az a szándékunk, hogy a környezetéhez illő funkciót találjunk az épületnek. Most éppen a tervezési szakaszban vagyunk" - válaszolta megkeresésünkre a városatya, aki azonban arra a kérdésre, hogy mégis milyen funkciót álmodtak a volt vécének, nem tudott (vagy nem akart?) konkrétumot mondani. Szavai szerint ha az évek óta tartó válság nem nehezítette volna meg a hitelhez jutást, és úgy általában a vállalkozások dolgát, már régen működne ott valami. Amikor azt kérdeztük tőle, hogy egy önkormányzati képviselő számára nem különösen kínos-e, hogy a tulajdonában álló közterületi ingatlan ilyen elhanyagolt állapotban van, azt mondta, egyetért, de ez nem morális, hanem anyagi kérdés. Ezzel együtt megígérte, hogy ha nem is egy-két napon belül, de a jövő héten talán már lesz annyi ideje, hogy legalább az állagmegóvási munkálatokat elvégeztesse a volt illemhelyen. Jenei Imre megjegyezte: amit korábban megcsináltak, ismeretlenek tönkretették, ezért a rendőrségen feljelemtést tettek.

Pénz kérdése

Ha valaki vonattal érkezik Debrecenbe, és elköveti azt a hibát, hogy az állomás épületében nem tér be a vécére, villamossal négy megállót kell megtennie, mire nyilvános illemhelyet talál. Az illetékesek előszeretettel mondják erre azt, hogy a szórakozóhelyek, a vendéglátóipari egységek és a bevásárlóközpontok vásárlói számára rendelkezésre áll ez a típusú szolgáltatás; és aki nem vásárló?

Dr. Gábor Zsombor, a városüzemeltetési osztály vezetője a Naplónak adott korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy az egykorvolt nyilvános vécék közül több olyan rossz műszaki állapotban van, hogy azok jelenleg üzemeltetésre alkalmatlanok. A Petőfi téri illemhely helyreállítására a multimodális közlekedési központ megépítésével párhuzamosan kerülhet sor, a Kossuth téren lévő működik (szükség esetén meghosszabbított nyitvatartással is), a nagyerdei nyilvános vécé felújítására pedig noha szükség lenne, hiányzik az ahhoz szükséges mintegy 4 millió forint.

Fotó: Molnár Péter

 

Hol találhatók?

A Nagyállomásnál (zárva)

A Nagyerdőn (zárva)

A Kossuth téren (nyitva)

A Károli Gáspár téren (zárva)

 

Korábban írtuk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában