Helyi közélet

2009.01.05. 16:25

Miért nem teszünk az egészségünkért?

<p>Budapest (FH) – Egészséges életmód, megfelelő információ, öröklött tényezők. A lakosság többsége szerint ezek a legfontosabb szempontok az egészség megőrzésében – derül ki a <A href="http://webbeteg.hu">WEBBeteg.hu</A> egészségportál és a Szinapszis Kft.</p>

legfrissebb felméréséből.

A lakosság több mint 90 százaléka szerint az egészség megőrzése leginkább az életmódtól függ.

A felmérés ugyanakkor rámutat, hogy minden második lakosnak van kisebb-nagyobb túlsúlya, és nagyon kevesen mozognak rendszeresen.

Tudjuk, és még sem

A megkérdezettek 81 százaléka szerint a betegségmegelőzésben fontos szerepe van a tájékozódásnak is.

A vélemény azonban itt sem esik egybe a követett gyakorlattal: a felnőtt lakosság körében az aktívan tájékozódók aránya még a 20 százalékot sem éri el, a felmérés szerint.

A világhálót főként a fiatalabbak használják erre: 26 év alatt a válaszadók több mint 70 százaléka, 65 év felett a megkérdezettek 50 százaléka tulajdonít neki jelentős szerepet.

A megkérdezettek 90 százaléka értett egyet azzal, hogy az egészségre nevelést az általános iskolai oktatás részévé kellene tenni, az elsősegélynyújtással együtt.
A résztvevők csaknem fele szerint az egészség megőrzése leginkább öröklött tényezőkön múlik; csak 20 százalék hiszi, hogy a szerencsétől függ.

Ez utóbbi kijelentéssel egyébként az életkor előrehaladtával egyre többen értenek egyet: míg a fiatalabb korosztályokban 20 százalék körüli, 65 év felett 33 százalék az arányuk.

A kutatás azt is vizsgálta, mit gondolnak az emberek a kiskorúak elhízásáról. Mint kiderült, a lakosság 87 százaléka a szülőnek tulajdonít jelentős szerepet, vagyis szerintük a kiskorú gyerekek elhízásáért leginkább a szülő felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában