Helyi közélet

2008.10.13. 20:04

Ki-ki a banki hátterét félti

<p>Hajdú-Bihar –„Mit gondolok erről az egészről? Halálra vagyok sápadva...” – jelentette ki a Napló által megkeresett egyik vállalatvezető, amikor arról kérdeztük, hogy milyen hatással lehet a cégére a nemzetközi pénzpiaci válság.</p>

Szűcs Gyula, a Hunép Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy bár ő általában optimistán tekint a gazdasági folyamatokra, most vannak komoly félelmei. „Miután az építőipar már huzamosabb ideje mélyponton van, ebből úgy próbáltunk meg kitörni, hogy magunk gerjesztettünk projekteket (például a PPP), amelyekkel úgymond betömtük a beruházási piacon keletkezett réseket.

Ehhez persze jó banki hátterünk volt, ami most veszélybe került. Jelenleg a bank arról sem hajlandó nyilatkozni, hogy ha adna hitelt, akkor azt milyen feltételekkel tenné.

Márpedig ha a pénzintézetek visszahúzódnak a finanszírozás terén, az tragédiához vezet” – mondta el az ötszáz főnek munkát adó cégcsoport vezetője, hozzátéve, hogy komoly beruházásokat finanszírozni hitelek nélkül lehetetlen.

Szűcs Gyula szerint noha már látszanak azok az uniós források, amelyek segíthetnék az építőipart kitörni a jelen helyzetéből, de az uniós pénzek megérkeztéig is finanszírozni kell a munkákat valamiből. Márpedig ez sem megyek hitelek nélkül...

Kiszámíthatóságot!

Szabó Miklós, a Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatója is biztos abban, hogy a nemzetközi pénzügyi válság nem áll meg az autógyárak szintjén (az autógytók egyre-másra jelentik be a termelésük átmeneti felfüggesztését), azzal Magyarországon is komolyan számolni kell.

A műtrágya-importtal és víziszárnyas-exporttal foglalkozó cég vezetője szerint már most látszik az, hogy a kereslet csökkenése az ő termékeik keresletét is visszaveti. – Vészforgatókönyvet ugyan nem készítettünk, de attól tartunk, hogy ha a hitelek tovább drágulnak, azt képtelenség lesz kigazdálkodni. Bízunk benne, hogy a 220 fős létszámot meg tudjuk tartani, bár a helyzet napról-napra változik. Márpedig egy vállalkozó számára nem létezik rosszabb, mint a kiszámíthatatlan üzleti klíma. Márpedig ha a szerdán 250 forintért eladott euró csütörtökön már 272 forintot ér, az minden, csak nem kiszámítható gazdasági környezet...”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában