Helyi közélet

2008.10.07. 06:35

Eddzük magunkat az influenza ellen!

<p>Nagyobb, erősebb, extrákkal felszerelt, ugyanannyiért! Bár általában szeretjük az ilyet, most inkább kihagynánk: az influenzavírusról van szó, amely – állítólag – készülődik, egyenesen ránk fenekedik. <STRONG><FONT color="#000000">Szőke Tímea jegyzete</FONT></STRONG>.</p>

Szakértők szerint veszélyesebb mint a sokéves átlag, ezért kevertek egy vakcinakoktélt, melytől biztonságban érezhetjük magunkat. Az időseknek, betegeknek ajánlott, a többiek meg választhatnak: garantáltan lesz egy kis rossz érzés, bágyadtság, vagy kockáztatják, hogy megússzák...
Azért jó tudni, hogy oltás nélkül sem vagyunk védtelenek. Tömhetjük magunkba a zöldséget, gyümölcsöt, urambocsá a készen vett vitaminokat.

Tornázhatunk; otthon, ingyen is lehet. Nyugovóra térhetünk egy kicsit korábban: kipihentség, fél egészség. Kereshetjük barátaink társaságát és üvöltözhetünk kevesebbet szeretteinkkel, mert a nyugalom, jókedv és lelki harmónia valósággal megacélozza az immunrendszert. És az sem árt, ha kihagyjuk az influenzáról szóló országos híreket és helyi pletykákat: a pánik és a tüneteknek egymáson való kölcsönös keresgetése csak az idegbajt gerjesztik, onnan meg már egy lépés a kórság fizikai manifesztálódása.
Van olyan vész, mely orvul támad testünkre és nem tudunk rá felkészülni. Például újabban (vagy régebbóta?) nem tudjuk, hogy mit eszünk. Mióta nem anyukánk teszi elénk az asztalra az ételt a házikertben nőtt káposztából meg tyúkból, azóta rejtélyesebb az összetétel, mint egy Agatha Christie regény.

És nem kevésbé izgalmas, hiszen tegnap szennyezett guargumit találtak a betevőben, holnap tán melamint fognak, holnapután meg olyat, amire még csak a vegyészeknek van szavuk, az sem fér ki egy nyomtatott sorba.
Lehet hogy a fenti jótanácsokat egész évben érdemes betartani, talán az immunrendszerünk a mérgekhez is hozzá fog edződni.

  • Influenza elleni védőoltás
  • Influenza vagy megfázás, tudnivalók szezon előtt
  • Megtalálták az influenza elleni csodavakcinát?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában