Helyi közélet

2008.06.16. 10:08

Több lábon próbálnak állni

<p>Irodaházak építése és bérbeadása, panzió üzemeltetése, lízingcég alapítása, mezőgazdálkodás — néhány tevékenység, amelyek révén debreceni autókereskedők próbálják ellensúlyozni az eladások csökkenését. Úgy tűnik sikerrel...</p>

Ősz György, az Autó-Eskort Ford márkakereskedés és szerviz alapító tulajdonosa és ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az ő stratégiájuk már az első pillanattól fogva a több lábon állás.

„A 90-es években egy autós és egy építőipari kivitelező cégünk volt, így lehetőségünk nyílott arra, hogy a beruházásainkat saját kivitelezésben, olcsóbban végezzük el, illetve, hogy a későbbiekben eladásra és/vagy bérbeadásra is építsünk irodaházakat.

Később azután ez utóbbi tevékenység lett a másik fő profilunk” — idézte fel a múltat, hozzátéve, hogy érdekeltségeit másik nagy területét az autókereskedelemhez kötődő kapcsolt vállalkozások jelentik.

A flottakezelésre, a hitelezésre és egyéb tevékenységekre is önálló céget alapítottak, mintegy mérséklendő az üzleti életből eredő természetes kockázatokat. — Bár a mi márkánk most jól megy, voltak, és lehetnek is hullámvölgyek a piacon, amelyekre jobb előre felkészülni - vallja a cégtulajdonos.
Leépítés helyett...
Horváth Sándor, a STOP Autóház Suzuki Márkakereskedés tulajdonosa arról számolt be, hogy amikor az autópiacon a visszaesés nyilvánvaló jelei mutatkoztak, akkor erre ők nem leépítésekkel, éppen ellenkezőleg, fejlesztésekkel reagáltak. Megvásárolták és újjá varázsolták a belvárosban a DKV volt székházát, melynek irodáit azután kiadták.

 „A megújult épületben az őrzés-védelmet, a takarítást és a recepciós tevékenységet is saját embereinkkel látjuk el, így a három telephelyünkön és az irodaházban már mintegy 70 embernek tudunk munkát biztosítani” — válaszolta kérdésünkre.
Újhelyi István, a Mercedes, Hyundai és Toyota márkákat forgalmazó tulajdonosa hajdanán jelentős dísznövénykertészetet működtetett, illetve jókora szántóterületen gazdálkodott. — A kertészeti tevékenységünk már a múlté, és a 160 hektárnyi, jó minőségű szántóterületet is bérlők művelik, de ezeknek köszönhetjük, hogy az autókereskedelem terén az elmúlt években százmilliós beruházásokat tudtuk tető alá hozni komolyabb mértékű eladósodás nélkül - tudtuk meg a vállalkozótól, aki a fiával közösen most éppen egy ingatlanforgalmazó- és lízingcég tető alá hozásán dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában