Helyi közélet

2008.06.13. 18:21

Mindig valaki más a hibás

<p>Önbizalomról, félelemről, méltóságról beszélt Csernus Imre csütörtök esti előadásában a Lovardában, ahol, a nézők (főleg nők) minden ülő- és állóhelyet megtöltöttek. <DIA alt="Csernus a Lovardában 2008.06.13." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Csernus_a_Lovard_ban_2008_06_13_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Csernus a Lovardában 2008.06.13." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az ismert pszichiáter úgy véli, ma a legtöbb embernek nagyon kevés önbizalma van; mértékét leginkább váratlan szituációkban lehet lemérni, megfigyelve, milyen rugalmasan és gyorsan reagálunk?
Csernus páciensei példájával igazolta, hogy lehetséges és semmilyen életkorban sem késő változtatni életünkön. Felidézte azt a hölgyet, aki 55 évesen szokott le a nyugtatókról és azt a férfit, aki kimondta: hiteltelen apja voltam a lányomnak.
– Ők feltették a kérdést: hogyan lehetne helyrehozni amit elrontottam?

Az önbizalom megszerzését gátolja a rutinszerű, szürke élet, félünk az újtól, nem változtatunk, mert az fájdalmas.

De a fájdalom jobban tudatosít, mint az öröm, el kell fogadnunk – magyarázta a pszichodoki, aki ezúttal senkire sem pirított rá hogy „bevállaja-e”; olykor szinte halkan beszélt. – A fejlődés akadálya, ha tudom, hogy rossz amit teszek, de még nem süllyedtem elég mélyre.

Eleinte finom intő jelek majd kisebb és nagyobb pofonok jönnek. Még később mentális problémák, ilyesmivel mára a 18 évesek egyharmada küzd! Végül – genetikus hajlamainknak megfelelő – testi betegségek jelennek meg – sorolta a pszichiáter.
Gyávaság

Bemutatta a folyamatot, ahogyan az önbizalomhiányos ember meg akar felelni másoknak, a szeretetmorzsákért megalázkodik, s lassan elveszíti önmagát. Néhány kijózanító mondat az orvostól az első szomatikus tünetek megjelenésekor jobb lenne, mint a gyógyszer – véli a népszerű orvos.
– Az emberek döntő része függ a félelmeitől, melyek erősebbek nála – jelentette ki Csernus. – Hagyja magát, nem meri kimondani ami benne van, behódol a félelemnek. Nézzük meg az utcán a járókelőket, hogyan sétálnak! Testtartásuk görnyedt, aki mosolyog, még ki is nézik! A legtöbb nőnek lóg a válla, előregörnyed. Aki büszke, az kihúzza magát, kiemeli melleit, a nőiesség jelképét!

– Érzelmi sikerélmény az, ha egy megmérettetésbe bele merek lépni. Kicsi élmény, ha a villamoson meglöknek és ezért szólok, igazi nagy, ha azt mondom a páromnak: nem tűröm, hogy így bánj velem tovább, az én hibám, hogy eddig hagytam, de tovább nem fogom!

Mindezt persze nyugodtan, halkan. Ilyenkor nem a párommal, hanem a félelmeimmel állok szemben és a tét az, hogy ki dobja fel a labdát? Mert azt a labdát nem lehet leütni, amit én nem dobok fel! – jegyezte meg a pszichiáter. – Egy nagy megmérettetés valamennyiünkre vár: a halál. Amikor közeleg az idő, tudjuk, hogy meg fogunk halni és számbavesszük, hogy beletettük-e az életünkbe azt, amit beletehettünk?

– Mindenkinek a maga dolga, hogy a kiszabott rövid időt hogyan szúrja el vagy nem szúrja el! A gyáva mindig másra tolja a felelősséget, másra mutogat, másra ordít, de magára haragszik, mert nem mer döntést hozni – mondta Csernus hozzátéve, hogy valamikor ő is gyáva volt, ezt a tulajdonságot otthon tanulta el. – Az élethez éberség szükséges: adott helyzetben észrevenni, hogyan lépjek. Ha a félelem nyer, az ember veszít – arra a napra. De holnap újra meg lehet próbálni győzni. Tét a méltóság. Hogy nap végén bele tudjak nézni a saját szemembe.

Miért nem tudnak főzni a lányok?

Érzelmi helyzetünkről jól árulkodik a kisugárzás, testtartás. Például anya otthon főz, a ki nem mondott dolgok feszültsége ott az arcán. A lánya rendre ilyen szituációban látja, megkeseredettnek, boldogtalannak és elmegy a kedve a főzéstől. Azt hiszi a szülő, a gyávaság nem jelenik meg a gyerekében de ez tévedés. Én ezt bebábozódásnak hívom: eleinte nincs baj, a gyerek okos, ügyes, jól teljesít az iskolában. Aztán jön a párkapcsolat időszaka és a szüleitől eltanult „bábállapotú” viselkedés kibontakozik: megalkuvás, gyávaság, megtört gerinc – mondta Csernus.

 

 

 

 

 

  • Csernus doktor kezeli Győzikét
  • Nem merünk érzelmileg felnőni
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában