Helyi közélet

2008.06.19. 13:49

Magasfeszültségű oszlopra másztak a menekültek

<p>Két menekült mászott fel a debreceni menekülttábor mellett lévő magaszfeszültségű távvezeték tartóoszlopára. <DIA alt="Magasfeszültségű vezetéket tartó toronyra másztak a menekültek 2008.06.19." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Magasfesz_lts_g__369__vezet_ket_tart__toron/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Magasfeszültségű vezetéket tartó toronyra másztak a menekültek 2008.06.19." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Menek%C3%BCltek.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A><BR /></p>

13 46

Csütörtökön reggel két kurd nemzetiségű, török menekült mászott fel a debreceni befogadó állomás szomszédságában lévő magasfeszültségű távvezeték tartóoszlopára. Volt velük egy harmadik menekült is, őt a rendőrök akadályozták meg a felmászásban.

A tábor lakói Németországban lévő rokonaikhoz szerettek volna elutazni, de az ehhez szükséges menekültstátuszt igazoló okmányokat eddig nem kapták meg. Múlt hét szerdán négy afgán mászott fel az állomás területén lévő telefon átjátszó toronyra, majd nem sokkal később egy ötödik társuk is csatlakozott hozzájuk.

Ők is azért másztak a toronyba, hogy személyi igazolványt kapjanak, amit még aznap délutánra ki is állítottak a részükre.

Az elektromos távvezetékben információink szerint 132.000 Volt feszültségű árammal működik.

A hatóságok nem áramtalanították, ugyanis akkor áram nélkül maradt volna Debrecen keleti része, a vasútállomás, és Létavértes is. A menekültek közel két és fél órán keresztül voltak az oszlopon, amely szemmel láthatóan nagyon kényelmetlennek bizonyult a számukra.

A helyszínre lett irányítva két mentőautó, a tűzoltóság létrás, és magasból mentő szerkocsija, valamint közel húsz rendőr, akik kordonnal lezárták a környéket.

A rendőrségnek sikerült fél tizenkettő körül az egyik menekültet rávenni arra, hogy lejöjjön. Társa is követte őt körülbelül öt perc múlva. A menekültek végül nem kapták meg a menekültstátuszi papírokat, mivel ezt megtagadta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Szerencsére sikerült meggyőzni a kurdokat arról, hogy hagyjanak fel a szándékukkal. Félő volt ugyanis, hogy a kényelmetlen pozíciójuk miatt elfáradnak, és annak következtében le is eshettek volna, illetve fent állt az áramütés veszélye is.

A két táborlakó ellen büntetőeljárást indít a rendőrség, közérdekű üzem megzavarásának gyanúja miatt.

Tettükért akár öt év szabadságvesztést is kaphatnak. A rendőrség reméli, hogy mivel nem teljesült a menekültek kívánsága, azaz nem engedtek a zsarolásnak, ehhez hasonló eset nem fog előfordulni.

A két menekültet a mentősök a pszichiátriára szállították kivizsgálásra.

cZZs

11 33

Helyszíni tudósítónk tájékoztatás szerint a másik menekült is lemászott az életveszélyes oszlopról!

11 25

Lemászott az egyik menekült, a másik még fent van.

11 10

Adataink szerint két kurd mászott fel az oszlopra, amely 132.000 Volt feszültségű vezetéket tart. A távvezeték még áram alatt van.  Ha kikapcsolják az áramot Debrecen keleti része teljesen áram nélkül maradna.
Belelőttek a menekülttáborba

  • Menekültek másztak a toronyba Menekültek másztak a toronyba 2008.06.11. Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában