Helyi közélet

2008.06.23. 13:20

Katonazene, huszárok és búcsú

<p>Debrecen – Török, román, görög, osztrák és – természetesen – magyar katonazenekarok lépnek fel a hét végén megrendezendő 16. Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon, Debrecenben.</p>

A város több pontján csendül fel térzene ezekben a napokban; többek között a Petőfi és a Kálvin téren, az Újkertben, a Fényes udvarban, a Tócóskertben és a Vénkertben. A komolyzene és a könnyedebb műfajok egyaránt képviseltetik magukat, s nem marad el a látványos – alaki bemutatókkal fűszerezett – gyepshow sem.
A muzsikaszót három tárlat kíséri, melyeket a Kölcsey Központban tekinthetnek meg az érdeklődők – a 160 éves Magyar Honvédség, valamint a katonazene és a debreceni fesztivál történetéről láthatnak képeket a látogatók.
Pénteken különleges bemutató részesei lehetünk: a Bocskai István Lövészdandár életébe pillanthatunk bele a főtéren, technikai eszközöket csodálhatunk meg, s életképek segítségével kalauzolnak minket a katonalét hétköznapjaiba. Pénteken 17 órakor a Kossuth téren búcsúztatják a KFOR zászlóaljat – először fordul elő, hogy az ünnepséget Debrecenben tartják.
Szombaton 10 és 12 óra között az 1848/49-es szabadságharc korába utazhatunk vissza az agráregyetem területén; a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint a Fehérlófia Egyesület közel kétórás életképpel – csatajelenetekkel – vár mindenkit. A program után a Kálvin térre vonulnak a résztvevők.
A fesztivál szervezői ugyanakkor a debreceniek türelmét kérik, a négynapos eseménysorozat ugyanis útlezárásokkal jár majd, és a villamosforgalmat is érinti. Átmenetileg egyes belvárosi felszíni parkolókról is le kell mondaniuk az autósoknak: csütörtök 18 órától péntek estig a Rózsa és a Hatvan utcai parkolót zárják le – hangzott el az esemény részleteit ismertető hétfői sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában