Helyi közélet

2008.06.30. 09:01

Házat, autót, tévét hitelre

<p>Az elmúlt év végén a lakásrezsi levonása után a fizetésekből minden második forint már a bankok zsebébe vándorolt, azaz folytatódot a magyar lakosság eladósodása - állapítja meg legfrissebb jelentésében a pénzügyi felügyelet...</p>

...hozzátéve, hogy ez a tendecia vélhetően idén is folytatódik (előrejelzések szerint a lakossági hitelállomány ebben az évben több mint 20 százalékkal bővül).

Mindeközben az adósságszolgálati ráta 13 százalékra nőtt, azaz az összes jövedelmünk ekkora hányadát fordítottuk tavaly ilyen-olyan kölcsönök visszafizetésére.
Az eladósodottságunk mértékét jól érzékelteti az is, hogy tavaly decemberben már több pénzzel tartoztunk a hitelintézeteknek, mint amennyi megtakarításunk volt. Erre pedig emberemlékezet óta nem volt példa. Pénzpiaci elemzők arra emlékeztetnek, hogy a lakosságnak jelentős mértékű be nem vallott jövedelme van, ezért a tényleges eladósodottság kisebb, mint amit a statisztikák mutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában