Helyi közélet

2008.05.05. 15:35

Elhunyt Dalmi Lajos, a Kenézy-kórház főorvosa

<p>Debrecen - Dalmi Lajos c. egyetemi docens, a Kenézy Kórház Klinikai Farmakológiai és Felnőtt Infektológiai Intézetének nyugdíjazott osztályvezető főorvosa, kandidátus április 30-án hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt.</p>

Dr. Dalmi Lajos 1941. október 5-én született Sajószentpéteren.
A középiskolát Miskolcon végezte, majd ezt követően 1960-ban nyert felvételt a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára, melyet „summa cum laude” minősítéssel, kiemelt ösztöndíjasként 1966-ban fejezett be.

Ezt követően nyert kinevezést ugyanazon évben a DOTE I. Belklinikájára, majd l968-ban a II. Belklinikán folytatta oktatói és kutatói tevékenységét a kor kiváló kutatói mellett.

Az ott töltött évek életpályája meghatározó évei voltak, ahol pályatársaival kialakult jó kapcsolata mindvégig megmaradt és meghatározta alapvető tudományos tevékenységét. 1971-ben szakvizsgázott belgyógyászként.

Levelező aspirantúrája eredményeként, melynek témája a fertőző májbetegségek eredetének és kezelési lehetőségeinek kutatása volt, 1984-ben kandidátusi minősítést szerzett. Hazai viszonylatban elsők között foglalkozott a krónikus fertőző májbetegségek diagnosztikájában az ellenanyagok szerepével.

Megalapozta a hazai hepatológia kutatásának helyes irányait, tisztázva, kikristályosítva a fontos fogalmakat.
A korábbi főorvos nyugdíjba menetele után ő vette át és szervezte újjá a több, mint 110 éves múltra visszatekintő fertőző betegellátást, a Kenézy Kórház Fertőző Osztályának vezetését egészen nyugdíjba vonulásáig (1987-2006).

Közel húsz éves vezetői és mintegy 40 éves orvosi munkája alatt betegek tízezrei köszönhetik neki és munkatársainak gyógyulásukat. Az ezredfordulón - szakmai és emberi alkalmasságát bizonyítva, sokszor saját kezével rajzolva, tervezve - az ország építészeti szempontból legmodernebb, minden fertőző betegség ellátására alkalmas Infektológia épülete jött létre, melyet ő töltött meg tartalommal, kiváló dolgozói kollektívát kiépítve.

Nyolc éve új néven - a klasszikus infektológia mellett a májbetegségek, immunológia széles körét lefedve - Felnőtt Infektológiai Osztály néven működött tovább az általa vezetett egység. Rendkívül sokat olvasva, csodálatos gyakorlati érzékkel végezte oktatói tevékenységét is.

Kitűnő előadóképességgel rendelkezett, mondandójába személyes élményeit is beleszőve bilincselte le a hallgatóságot. Tudományszervezői munkásságát három társaság - az infektológiai, a belgyógyász és a gasztroenterológus Társaság - vezetőségébe történő meghívással ismerték el.

A megyei szakfőorvosi teendőit is nyugdíjazásáig látta el. Magas szintű tudományos és oktató munkáját 1991-ben címzetes egyetemi docensi címmel ismerték el.

Munkásságának elismeréseképp 2007-ben Semmelweis-díjjal tüntette ki a Kenézy Kórház vezetése.
Szorosabb értelemben vett orvosi tevékenysége, tudományos munkássága mellett minden alkalmat megragadott, hogy családjának élhessen, hivatása mellett kevés embernek adatik meg az a képesség és lehetőség, hogy az élet minden meghatározó területén sikeres legyen.

Személyében nagy tudású, széles látókörű tudóst, lebilincselő stílusú előadót, a Kenézy Kórházban történő megyei és városi infektológiai ellátás jövőjéért mindig harcba szálló mentort tisztelhetünk, akinek a betegekkel, hallgatókkal és kollégákkal mindig igen jó volt a kapcsolata.

Reggeli orvosi megbeszélésein elhangzott mondata: ”Jó munkát, jó munkát” a munkatársai körében legendás jelmondattá vált. Kutatói és orvosi hivatását nyugdíjba vonulása után is, súlyos betegségével mindvégig nem törődve töretlenül folytatta. Bejárt az Intézetbe, és nagy elismeréssel beszélt annak új, modern épületéről.

Továbbra is részt vett az országos tudományos megbeszéléseken, támogatta a Kenézy Kórház Klinikai Farmakológiai és Felnőtt Infektológiai Intézet munkáját. Nagy szerepe volt abban, hogy a város és a megye felnőtt fertőző betegeinek ellátása sértetlenül átvészelte a közelmúlt változásait és nemcsak a régió, hanem országos viszonylatban is kiemelkedő színvonalú maradt, az ellátás új ellátási területek - fertőző bőrgyógyászat, légúti allergológia - fejlesztésével.

Halálával a Kenézy Kórház meghatározó egyéniségét, kiváló kutató-oktatóját veszítette el. Örök nyugalomra helyezése 2008. május 8-án 13 órakor lesz a Debreceni Köztemetőben.
A Klinikai Farmakológiai és Felnőtt Infektológiai Intézet, valamint a Kenézy Kórház vezetésének és minden dolgozójának nevében ezzel a nekrológgal szeretnénk emlékét megőrizni.

Munkatársai és betegei nevében együttérzésünket és részvétünket fejezzük ki családjának szomorú gyászában.
Őszinte részvéttel,
Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán ügyvezető és dr. Várkonyi István intézetvezető főorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában