Helyi közélet

2008.05.28. 06:19

A tehetségesek előbb-utóbb kitörnek

<p>Amelyik diák nem várja izgalommal az első munkahelyi feladatot, s titokban sem görcsöl azon, hogy meg tud-e felelni, azzal nem szeretnék dolgozni.</p>

Bár mondják, érvényesülni manapság csak magabiztos fellépéssel lehet, azt hiszem, a valóság más.

Abban a pillanatban, amint a válogatást nem egy fejvadász, vagy úgynevezett hr-es, hanem a tulajdonos, illetve a saját részlegébe munkatársat kereső főnök végzi, más lesz a szempont.

Utóbbiaknak nem baj, ha az illető kicsit szorong, mert jól akar teljesíteni. Nem baj, ha szerény, nem baj, ha kérdez, mielőtt elrontana valamit, ha tanulni akar a bölcsebbektől, nem pedig később érkezni és előbb lelépni.

Mert való, hogy az idő rohan, a világ változik, de az változatlanul igaz, hogy eredményt csak munkával lehet elérni. Jó eredményt igényes munkával. Aki azt mondja, ilyen már nincs, téved.

A kezdőket is foglalkoztató munkahelyeken olykor találkozunk kifejezetten tehetséges, ráadásul szorgalmas, és minő maradiság: alázatos(!) hozzáállással. Igaz, nem gyakran. Nem is mindig ők nyerik el a jó állásokat, de legalább látjuk, hogy még léteznek.

Öröm velük együttműködni, tapasztalni, mennyire fogékonyak, milyen tempóban fejlődnek. Ha pedig nem akarnak már holnap kitúrni egy-két idősebbet a székéből, még emberileg is figyelemre érdemesek.

Magam tehát amondó volnék, általában kevésbé problémás a fiatalok morálja, mint a munkahelyeké, amelyekre kerülnek.

Hol csalódottan, tehetségüket veszni hagyva, látszatteljesítményre törekedve beleszürkülnek a mindig ingerült, intrikáló, a munkában örömet már nem keresők csapatába.

Utólag tudhatjuk, ők a közepesek. A legjobbak ugyanis előbb-utóbb kitörnek.

Szabó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

Vidéken mire van lehetőségük?

 A diákszövetkezeteknél többen keresnek olyan foglalkozást, amely valamelyik vidéki városban található, mégis a hajdú–bihari települések közül Debrecenben van a legtöbb cég, ami diákokat foglalkoztat.

Megkérdeztük: Milyen diákmunkát végezne szívesen?

Olyan típusú munkát végeznék leginkább, ahol emberekkel személyesen találkozhatok. Dinnyeszedést, mezőgazdasági munkát viszont nem szívesen vállalnék el.

Vállalkozna-e Ön távmunkára?

Könnyű és kényelmes megoldásnak tűnik, mégis kevesen dolgoznak távmunkásként. Legtöbbször a bizalom hiánya miatt nem vállalnak hasonló munkakört. Megkérdeztük, ön vállalkozna-e távmunkára?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában