Helyi közélet

2008.04.07. 06:32

Mediáció: akár mindenki jól járhat

<p>Debrecen - Nem is oly rég, egy vállalkozó több rábízott festményt elsikkasztott. Egy viszonylag új jogi eljárás, a mediáció eredményeképp, az eleinte dühödt megbízó annyira lehiggadt, hogy a tettes azóta a cégének dolgozik...</p>

Nem is oly rég, egy vállalkozó több rábízott festménytelsikkasztott. A műalkotások tulajdonosa azt kérte tőle: értékesítse a képeket, majd a pénzből vonja le a jutalékát.

Ő piacra dobta az „árut”, azonban az ellenértéket „elfelejtette” továbbítani megbízójának…

Bár a felek igent mondtak a mediációra, mikor felajánlották számukra e jogi intézményt, a közvetítői eljárás első ülése bizony indulatosan kezdődött; a sértett – érthetően, persze – vehemensen követelte a pénzét. Később sikerült szót érteni; a tettes részletesen beszámolt a helyzetéről, majd a beszélgetés egy pontján a megbízó felkiáltott: pontosan ilyen kapcsolatokkal rendelkező ember kell neki!

Munkát kínált a vállalkozónak, tetemes, 600 ezer forintos fizetést azzal, hogy az első két hónapban a nem folyósítja az összeget – a kára miatt. – Megállapodtak, ez egy éve történt, s a férfi az óta is a sértett cégében dolgozik, menedzserként.

Az ellene indult büntetőeljárás a sikeres mediáció eredményeképpen megszűnt – tette hozzá Kertész Tibor mediátor, az Igazságügyi Hivatal szaktanácsadója, aki elmesélte nekünk ezt a történetet. Ő maga a közvetítési eljárás tavaly januári bevezetése óta több száz hasonló ügyben működött közre.

Bár a köztudatba még nem épült be a mediáció, azaz a közvetítés jogi intézménye, azért tavaly, a hatályba lépés évében, országosan mintegy 2200, megyénkben 110 ilyen eljárás indult.

A lényeg: a sértett és a terhelt közös megegyezésével, akár már ügyészségi szakban lezárhatók a közlekedési, személy, illetve vagyon elleni büntetőeljárások.

Sokkal tanulságosabb

Néhány végzős diák úgy gondolta, megmutatja, milyen jó erőben van, s a fiúk csempéket rugdaltak le egy iskolában, illetve csúszásgátlókat tettek tönkre. Rongálás miatt indult ellenük büntetőeljárás, minden bizonnyal néhány tízezer forintra büntették volna őket, amit anyuci-apuci kifizetett volna, és kész, az élet megy tovább, különösebb tanulságok nélkül.

A mediáció során aztán az iskola vezetői felvetették: ha a kamaszok segédkeznek a burkolói munkálatok során, s a diákok, és pedagógusok, mindezt végignézheti, a maguk részéről eltekintenek a bírói ítélettől.

A vandálok belementek, s valószínűleg sokkal tovább gondolkodtak tettük súlyán, a helyreállítás során – megszégyenülve a suli előtt –, mintha a szüleik kifizetik helyettük a büntetést.

Egy másik esetben – tudtuk meg Kertész Tibortól – egy nagy kereskedelmi cég fiatal munkatársa ellen folyt eljárás lopásért. Az illető több hónapon át dézsmálta a raktárt mintegy 600 ezer forint értékű műszaki cikket csenve el.

A mediáció során az üzletlánc egy vezetője felvetette: ha belemegy abba, hogy egy belső használatú oktatófilm keretében bűnbánatot gyakorol, illetve levonja az eset tanulságait, ők eltekintenek a büntetőeljárás folytatásától. A fiatalember rábólintott.

Nem illet meg mindenkit

A mediáció során a sértett és a terhelt megegyezésen alapuló jóvátétellel lezárhatja a személy és vagyon elleni, valamint közlekedési büntetõügyeket. A három év szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendõ bûncselekménynél a büntethetõség megszûnhet, az öt évnél, nem súlyosabbaknál korlátlanul enyhíthetõ.

A többszörös vagy különös visszaesõk, a bûnszervezetek tagjai nem bocsáthatók mediációra, mint ahogy azok se, akik más halálát okozzák. Akkor is nemet mond rá a bíró vagy az ügyész, ha úgy ítéli meg: a bûncselekmény, módja, indítéka veszélyes a társadalomra. A sikeres közvetítés nem zárja ki, hogy a sértett egyéb kárát polgári peres eljárásban érvényesítse.

Ez a biztosíték arra, hogy nem kényszeríthetik bele olyan helyzetbe, ami után semmiféle kárpótlást, kártérítést nem kaphat. A terhelt mediáció során tett nyilatkozatai csak hozzájárulása esetén használhatók fel ellene a büntetõeljárás során.

Hajdú-Biharban leginkább közlekedési bűncselekmények során alkalmaztunk mediációt. Tavaly összesen 110 közvetítési eljárás indult, 101 esetben már ügyészségi szakban – mondta el lapunknak Antal Gábor, a megyei igazságügyi hivatal igazgatója.

Ezek közül 91-et fejeztek be: 58 esetben már teljes a siker, 19 ügyben a megállapodás már megvan, s jelenleg a teljesítésére várnak. Mindössze 14 bizonyult eredménytelennek a múlt évben.
És végül: csak Bécsben, ahol persze jóval komolyabb, évtizedes múltja van már a mediációnak, egyetlen év alatt 14 ezer (!) ilyen eljárás indult. Az osztrákok tehát rájöttek már: ha lehet, érdemesebb leülni, és megbeszélni a sérelmeket, mint évekig tárgyalásokra járni. 
Előnyök:
– gyors
– a sértett igényeit szolgálja, visszaadja a bizalmát a büntetőeljárásban
– csökken az ügyészség és a bíróság terheltsége
– tettes és sértett együttműködhet
– megmarad a kontroll

Ratalics László

Kapcsolódó anyagok:

Már öt bűncselekménynél indult mediáció

Már öt kisebb bűncselekmény miatt indított eljárásban próbálkoznak az érintettek mediációval, azaz a peren kívüli megegyezéssel.

Meditálhatunk a jóvátételen  

Az eddigiektől gyökeresen eltérő módon a sértett és a terhelt megegyezésen alapuló jóvátétellel lezárhatja a személy -és vagyon elleni, valamint közlekedési büntetőügyeket.

Válás: szépen is lehet

A nagy szerelemmel induló kapcsolatok közül is sok végződik válással. Ilyenkor mindkét fél szenved - akár bevallja, akár nem. A statisztikák szerint hetvenöt százalékban a nők kezdeményezik a válást.

„Majd megszerzem én magamnak”

Büntessünk vagy neveljünk? - ezeknél a korosztályoknál ez régi kérdés. Az utóbbi időben egy további árnyalatot jelentő módszer is megjelent (nyugati mintára), a mediáció: amikor az elkövetőnek és a sértettnek lehetőséget teremtenek, hogy összeüljenek, megbeszéljék, a tettes - különösen ha fiatal - szembesülhessen azzal, mit csinált. Ez gyakran fontos lehet. Ugyanakkor, mint a szakember mondja, nehéz kimondani, mikortól „jó” (azaz célravezető) büntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában