Helyi közélet

2008.04.21. 08:41

Hátrányukat szorgalommal pótolják

<p>Két éve fogadunk mozgáskorlátozott tanulóvezetőket. Személyes indíttatás miatt kezdtük, a családban, ismerősi körben vannak ilyen problémával élők. Segíteni szeretnénk ezeknek az embereknek...&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/mozg%C3%A1skorlatozott-autovezeto-oktatas-2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Segíteni szeretnénk ezeknek az embereknek, annál is inkább, mivel nagyon kevés autósiskola foglalkozik velük. Környékünkön a megyében csak mi, ezen kívül Nyíregyházán meg Budapesten tudunk képzésről; legutóbb Karcagról érdeklődött nálunk valaki. A tanfolyam ugyanannyiba kerül, mint egészségesek jelentkezők esetében – magyarázza Vida Imre, az egyik autósiskola vezetője.

Átalakítva

A képzéshez speciálisan kialakított gépkocsira van szükség: áthelyezték a kéziféket, gázpedált, irányjelzőket. A betegség

jellegétől függ, hogy mekkora átalakítást igényel a mozgáskorlátozott személy által vezetett autó. A tanulókocsin sokféle módosítás van, így mindenféle probléma esetén oktathatnak.

Orvosszakértő bírálja el, hogy egy mozgássérült személy vezethet-e s milyen módon autót, majd a közlekedési hatóság azt, hogy ahhoz a gépkocsiban milyen átalakításokra van szükség. A műszaki kivitelezés nem olcsó, általában százezer forintos nagyságrend, ráadásul csak nagyon kevés helyen végzik az országban – mondta el Vida Imre a nehézségekről. Hozzáteszi, hogy egyébként az oktatás ugyanúgy zajlik, mint más esetekben, talán csak egy kicsit több lelki támogatásra van szükségük a tanulóknak.

Élesben

– Ugyanolyan szigorú lehetek a mozgáskorlátozott tanítványokkal, mint egyébként, de ők sokkal szorgalmasabbak! – összegzi röviden tapasztalatait Demeter Ferenc oktató. – Rendkívül kitartóak, mindent megcsinálnak, hatalmas bizonyítási vágy van bennük. Szinte soha nincs bukás, pedig a vizsgáztatók sem elnézőbbek, mint az egészséges emberekkel. Az elején mindegyik tanulónak ki kell tapasztalnia, ő hogyan tudja kezelni a pedálokat, karokat, gombokat; addig gyakoroljuk míg nem megy, de hamar ráéreznek! Azt hiszem csak az esik nekik rosszul – bár soha nem mondják –, hogy a forgalomban a legtöbb autós fittyet hány rájuk, pedig ki van írva a kocsira a T betű meg hogy „Mozgáskorlátozottak képzése”.

Kovács Ádám 19 éves, informatikát tanul Debrecenben – no és autóvezetést. Betegség és műtét miatt nem mozognak a lábai. – A városban láttuk meg valahol a képzés lehetőségét – emlékszik vissza. – Épp a közepén tartunk az óráknak, legtöbb nehézséget a KRESZ okozta. Otthon van kocsink, ha megszerzem a jogosítványt átalakíttatjuk és vezetni fogom.
A beszélgetés után – tanárával az anyósülésen – szépen, szabályosan kifordult a parkolóból és elrobogott a kék Suzukival.

  • Olcsóbb havibérletet vehetnek a mozgáskorlátozottak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában