Helyi közélet

2008.04.09. 11:27

A raktérben utaztak – Ártándig

<p>Biharkeresztes – Olaszországba tartott az a tizenhét moldáv és két ukrán állampolgár, akik egy litván kamion rakterében elbújva próbáltak meg Magyarország területére jutni szerdán hajnalban. <dia width="900" height="700" alt="Határsértőket fogtak Ártándnál 2008.04.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hat_rs_rt__337_ket_fogtak__rt_ndn_l_2008_04/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Határsértőket fogtak Ártándnál 2008.04.09." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Hatarsertok-artand_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A kamion litván sofőrje az ártándi határátkelőnél jelentkezett belépésre, ahol – a schengeni kódexnek megfelelően – minimális vizsgálatnak vetették alá; uniós állampolgárok esetén alkalmazzák ezt az egyszerűbb, kevesebb elemből álló és csekély időveszteséggel járó módszert. (Harmadik ország polgárait alapos ellenőrzés után engedik be az országba.)

Kétszáz méterrel később azonban újra megállították a járművet – ismertette a történteket Péter Sándor alezredes, a biharkeresztesi határrendészeti kirendeltség vezetője. Az úgynevezett mélységi ellenőrzés keretében a jogsértő cselekmények kiszűrésére törekszenek – tette hozzá.

Ellenőrizték a kamionvezető okmányait, a dokumentumok szerint a tehergépkocsi rakomány nélkül közlekedett.

Amikor azonban benéztek a raktérbe, kiderült: az egyébiránt tényleg üres járműben tizenkilenc ember utazik, öt férfi és tizennégy nő. Közülük többeket már korábban kiutasítottak Magyarországról – most is ez történt a kamion mind a tizenkilenc utasával.

A litván sofőrt őrizetbe vették, ellene embercsempészet bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Ukrajnából is érkeznek

Idén eddig már több embercsempészt és határsértőt fogtak el, mint tavaly egész évben – fejtette ki Péter Sándor.

A szerda hajnalban lefülelt társasággal együtt már tizenegy embercsempész és negyvenhat határsértő került „horogra” 2008-ban. 2007-ben összesen négy embercsempészt és huszonkét határsértőt kaptak el.

Moldáviából – Románián át – eddig is érkeztek menekültek, az utóbbi hetekben azonban Ukrajnából is jönnek – fűzte hozzá az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában