Helyi közélet

2008.03.17. 11:21

Óvónénit vagy óvodát választanak az anyukák?

<p>Debrecen – A szülők nehéz helyzetben vannak óvodaválasztáskor; biztos, hogy jó lesz a kicsinek? Április közepéig van előjegyzés az óvodákban, a beiratkozás azonban folyamatos. <dia width="850" height="630" alt="Óvónénit vagy óvodát választanak az anyukák? 2008.03.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_v_n_nit_vagy__vod_t_v_lasztanak_az_anyuk_k/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Óvónénit vagy óvodát választanak az anyukák? 2008.03.15." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-ovoda_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A szülő a legjobbat akarja csemetéjének, ezért nagy gonddal válogat. Szabad választás van, de a körzetesítés szabálya elsődleges, miszerint a körzetbe tartozó gyerekek nyernek hamarabb felvételt az intézménybe. Debrecen kisdedóvói szinte kivétel nélkül telt házzal működnek.

Gondos választás

Az édesanyák elsősorban a játszótéren hallottakra, az ismerősök véleményére

Nem önkormányzati óvodák

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának területén 10 nem önkormányzati fenntartású óvoda működik:


1. Egy-Másért Waldorf Pedagógiai Alapítvány által működtetett Kikelet Waldorf Óvoda


2. DE-OEC Napköziotthonos Óvoda


3. „Gyermekkert” Személyiségfejlesztő Óvoda Alapítvány


4. „Napfény” Óvoda Alapítvány Óvodája


5. A Debreceni Református Kollégium Óvodája
6. Svetits Katolikus Óvoda


7. „Martonfalvi Lurkók” Alapítványi Óvoda


8. „Empátia az óvodáskorú gyermekekért” Alapítvány Óvodája


9. Debreceni Waldorf Óvoda


10. A „Vasút a gyermekekért” Alapítvány Óvodájatámaszkodnak, majd sorra járják az óvodákat, s szimpátia alapján döntenek. A közelség is mérvadó szempont. A sikert borítékolni azonban előre nem lehet. – A körzetünkhöz tartozó állami óvoda nagyon rossz állapotban volt, ezért másikat kerestünk.

A lakóhelyünkhöz közeli abban az esetben fogadott volna, ha a körzetébe tartozó gyerekeket már felvették. Nem kockáztattam, kerestem tovább. Személyesen sorra jártam őket, s megtaláltam a megfelelőt, egy alapítványit. Vivi, a kislányom imád oda járni – mondta Vilmán-Fekete Bernadett. Van, mikor a szerencsén múlik minden. – Kingát, a kisebbik lányomat szívesen fogadták állami óvodába, pedig a szeptemberi kezdés előtt egy héttel írattuk be. Elégedett vagyok a foglalkozásokkal és a légkörrel, szerintem jól választottunk – vélte Szabóné Kiss Irén.

Ne a divatért

– Manapság sajnos rabul ejti a szülőket a divat és a túlzott jóakarat. Véleményem szerint nem tesznek jót a három éves gyerekkel, mikor angolra, informatikára és ki tudja még mire tanítják. Három évesen játékra van szükségük, melynek segítségével fejleszthetők.

A legjobb választás akkor születik, ha a szülő személyesen elmegy az óvodákba és a látottak, illetve tapasztaltak alapján dönt- mondta Lévainé Vasvári Anikó, a Tócóskerti Óvoda vezetője.

KopZsu

Kapcsolódó anyagok:

  • óvoda és áruda a Sámsoni úton
  • Óvoda épült 1 millárdból
  • Nem zár be a Csalogány óvoda
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában