Helyi közélet

2008.03.15. 08:42

Debreceni ünnepségek a forradalom 160. évfordulóján

<p>Debrecen - Tegnap este a fáklyás felvonulással megkezdődtek az ünnepi események. Március 15-én 7 órától megemlékezések, és ünnepségek egész sora várja a Debrecen belvárosba látogatókat. <dia width="850" height="630" alt="Debreceni ünnepségek a forradalom 160. évfordulóján 2008.03.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Debreceni__nneps_gek_a_forradalom_160___vfo/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Debreceni ünnepségek a forradalom 160. évfordulóján 2008.03.15." /></a></dia>&#160;<dia width="850" height="630" alt="Megemlékezés a Petőfi téren 2008.03.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megeml_kez_s_a_Pet__337_fi_t_ren_2008_03_15/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Megemlékezés a Petőfi téren 2008.03.15." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-marc15kossuthter1_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-m%C3%A1rc_15_kossuth_t%C3%A9r_2_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-pet%C5%91fi%20ter%20megemlekezes%20DI_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

12 50

A téren több százan gyűltek össze, hogy meghallgassák Kósa Lajos polgármester beszédét, hogy részt vegyenek a koszorúzási ünnepségen és maguk is elhelyezhessék az emlékezés virágait a Kossuth szobor lábánál. Bár jócskán megtelt a tér, mégsem volt szükség kordonokra, és kiemelt rendőri jelenlétre.

Sőt! Az ünnepség megkezdése előtt közel 10 méteres sávot kellett szabadon hagynia az egybegyűlteknek a koszorúzók mögött, de a köszöntő beszéd elhangzása előtt a rendőrök félre álltak, és a tömeg csendesen felzárkózott a képviselők mögé. Kósa Lajos beszéde után megkezdődött a koszorúzási ünnepség, a résztvevők listája

Kósa miatt nem ünnepelt az SZDSZ

A ma délelőtti koszorúzásokon csak egyetlen párt nem vett részt: a Szabad Demokraták Szövetsége. Kérdésünkre, hogy miért maradtak távol a városi megemlékezésekről Gadus István úgy fogalmazott, hogy tiltakozásul a polgármester beszédei ellen.
– Nem vagyunk kíváncsiak Kósa Lajos aktuális politikai beszédeire, nincs szükségünk a kioktatásra – mondta Gadus István, az SZDSZ megyei szervezetének elnöke. – Tegnap, március 14-én megtartottuk a saját megemlékezésünket a Batthyány Lajos dombormű megkoszorúzásával – folytatta a képviselő, de arra a kérdésre, hogy a Petőfi téri koszorúzáson – ahol nem volt polgármesteri beszéd – miért nem vettek részt, nem tudott magyarázatot adni.lentebb olvasható.

Az események nyugodt vonulatát szinte semmi nem zavarta meg addig, amíg be nem jelentették a Magyar Szocialista Párt képviselőit, akiket egy kisebb tömeg kifütyült és bekiabálásokkal próbált megzavarni, bár ezzel a körülöttük állók nem értettek egyet. Többen felháborodásuknak adtak hangot, hiszen egy nemzeti ünnepen a napi politikától függetlenül kell megemlékezni.

A másik meglepetést a Magyar Gárda jelenléte okozta, aki a Jobbik Párthoz csatlakozva helyezték el koszorújukat, s jelenlétük osztatlan sikert aratott, a tömeg tapsolt és éljenzett. Többen hiányolták viszont a Szabad Demokraták Szövetségének képviselőit, akik sem a Kossuth, sem pedig a Petőfi szobornál nem jelentek meg.

12 20

„Mindent a népért, mindent a nép által, semmit a népről, semmit a nép mellőzésével. Ez a demokrácia.” Sokan úgy gondolják, hogy ezt Lincoln amerikai elnök mondta. Igaz is, de ő is csak kölcsönözte egy másik politikustól. Ez a mondat 1852-ben Kossuth Lajos szájából hangzott el először. – így kezdte március 15-i beszédét Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Kossuth szobor lábánál... Tovább...

9 57

A napos időben sokan gyermekeikkel jöttek megünnepelni a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot. A Szeredás zenekar fellépése után megkezdődött a hivatalos koszorúzás ahol az alábbi szervezetek helyezték el az emlékezés virágait:
Debrecen város nevében Halász János alpolgármester, A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés, Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, Megyei Rendőrkapitányság, Városi Rendőrkapitányság, Fidesz Magyar Polgári Szövetség debreceni tagozata, Fidelitas debreceni tagozata, Kereszténydemokrata Néppárt, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, Magyar Demokrata Fórum, Magyar Szocialista Párt, Fiatal Baloldal, Politikai Foglyok Országos Szövetségének debreceni szervezete, Az 56-os szövetség Hajdú-Bihar megyei tagozata, Az 56-os vitézi lovagrend Hajdú-Bihar megyei tagozata és végül de nem utolsó sorban a város meghatározó civil szervezetei és a város lakói helyezhették el virágaikat a Petőfi szobor talapzatánál.

Az ünnepség befejezéseként felcsendült a Szózat, majd a több száz fős tömeg felsorakozott a Debreceni Helyőrség zenekar és a Hajdú-Bihar Megyei Lovas- és Huszárhagyomány-őrző Közhasznú Egyesület tagjai mögé és zászlós felvonulással elindultak a Kossuth tér irányába.

9 20

Piros, fehér, zöld zászlók tengeréből emelkedik ki Petőfi bronzmása a téren, ahol 9 órától a Szeredás együttes szórakoztatja az ide ellátogatókat.

A forgalmat elterelték a belvárosban, csak a villamos szállítja a megemlékezőket.

8 35

A szokásokhoz híven a napos, ámde szeles ünnepi reggelt a Debreceni Helyőrségi Zenekar térzenéje köszöntötte a Bem téren. Ezután az Országzászló felvonása következett katonai tiszteletadással.

A Petőfi téren a Petőfi szobornál ünnepi megemlékezést tartanak az 1848-49 forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából, ahol a koszorúzást követően a Szeredás együttes műsora szórakoztatja majd az egybegyűlteket „Szép magyar hazáért” címmel.

Tíz órától a Debreceni Helyőrség zenekar felvezetésével a Hajdú-Bihar Megyei Lovas- és Huszárhagyomány-

őrző Közhasznú Egyesület tagjai részvételével zászlós felvonulás lesz a Petőfi

tértől a Kossuth szoborig. Itt mond majd beszédetDebrecen polgármestere, Kósa Lajos fél tizenegytől, majd „1848 Debrecenben” címmel a Csokonai Színház művészeinek és az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjainak előadását tekinthetik meg, melyet Csikos Sándor Jászai-díjas színművész szerkesztett.

A megemlékezések 12.30-tól a Honvédtemetőben folytatódnak és 17 órakor az Országzászló levonásával érnek véget a Bem téren.

Kapcsolódó anyagok:

  • Ünnepi megemlékezés március 15-ről Nyíracsádon
  • „48’ öröksége” : vetélkedő diákoknak
  • Csendes demonstrációval a Gárda ellen Debrecenben
  • A szabadságharc fővárosa, Debrecen
  • Ön hogyan ünnepli március 15-ét?
  • Legszebb nemzeti ünnepünkön
  • Széchenyi árnyai
  • Lelkünket simogatják a zenével
  • Kiálltak a nemzetért, a szabadságért
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában