Helyi közélet

2007.12.03. 12:43

Állampolgári kötelezettség? Van értelme?

<p>Debrecen - Egy állampolgári kötelességét teljesítő ember felháborodott levelét tettük közzé<A href="http://felhaborito.blogging.hu/2007/11/30/ilyen-hozzaallas-mellett-nemigen-van-ertelme-legkozelebb-segiteni-embertarsaimon-ha-az-illetekes-szervek-felvallrol-vesznek-dolgokat/"><STRONG>Cívis Felháborító blogunkon</STRONG></A>.</p>

„Szeretném önökkel és az olvasókkal megosztani a ma reggel velem történteket. November 29-én 6 órakor a Kardos utcán, éppen a munkába tartottam, amikor egy cipőre lettem figyelmes.

Tovább néztem és egy, a földön fekvő, mozdulatlan, félig levetkőztetett férfi feküdt ott. Rémülten odébb lépve, hívtam a mentőket. Megjegyzem, az utca reggel hat órakor még elég sötét és kihalt, főleg egy védtelen számára. A mentő diszpécserének elmondtam a látottakat, mire azt mondta, hogy menjek oda és nézzem meg, él-e vagy elájult.
Rémülten közöltem vele, hogy nő létemre, sötétben a kihalt utcán nem szívesen tennék ilyet. Tudatta velem, igazam van, de ez állampolgári kötelességem. Úgy éreztem, ennek eleget tettem, amikor felhívtam a 104-et. Válasza az volt, maradjak a helyszínen és várjak a mentőre.

Nem tudtam eleget tenni, mivel munkába igyekeztem, ezért elkérte az adataimat, a telefonszámomat és a válasz ez volt: „megpróbál egy kocsit küldeni”.
Reggel 7 órakor a lelkiismeretem nem hagyott nyugodni, ezért ismét felhívtam a 104-et.

Érdeklődtem: hogy még időben tudtam-e értesíteni a mentőszolgálatot? Kérdésemre modortalan hangnemben érdekes választ kaptam: régen volt 6 óra és nézzem meg, hogy ott van-e még a férfi. Mire én meglepődve kérdeztem: egyáltalán kiment-e a mentő a helyszínre?

A maga stílusában a következőt válaszolta: műszakváltás történt, nem tudja, miről is van szó pontosan, és különben is ne foglaljam le a telefonvonalat, majd letette a kagylót.
Úgy érzem, ilyen hozzáállás mellett nemigen van értelme legközelebb segíteni embertársaimon, ha az illetékes szervek félvállról vesznek dolgokat” – fejezte be levelét debreceni olvasónk.

 

Cívis Felháborító blogunkat Önök írják!
  • „Míg Amerikában már művészet a graffiti (falfirka), addig, mi, magyarok bűnös módon nem tudjuk ezt a művészetet elfogadni.”
  • A „feketeleves” csak ezután következett. A munkáltatóm minden előzetes tájékoztatás nélkül „máról tegnapra” felmondott.
  • „Az eset után azon gondolkodom: lehet, hogy többé nem megyek a Tescoba vásárolni!”
  • „Ebben az évben már kétszer törtek be, és elvittek – elloptak – sok mindent (szivattyút a kútból). Az utóbbi évek „termése”: fűnyíró, kétkerekű kézikocsi, vegyes szerszámok, kasza, fejsze, körülbelül 100 méter vezeték, kábel, takarók, paplanok, konyhai eszközök...”
  • „Egy év után több a tartozásom, mint amit tavaly felvettem. Hol a pénzem? Ki az, aki még hisz a bankoknak?”
  • „A Petőfi tér környékén megtelepült galambokkal mit lehet tenni, mivel itt lakók életét az itt megforduló emberek, turisták mozgását, nagymértékben megkeseríti.”
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában