Helyi közélet

2007.12.08. 08:22

Könyvek, házhoz szállítva

<p>Szentpéterszeg – A Faluház és Könyvtár elnevezésű intézmény, illetve épület emeletén vagyunk, vagyis a könyvtárban, amit 1994/95 telén alakítottak ki – mondja Vadászné Balogh Mária könyvtáros.</p>

„Ez egy üres tetőtér volt, kihasználatlan. Címzett támogatást kapott az önkormányzat, abból lett kialakítva.” Nem hátrány az emelet, a meredek lépcső? – kérdezem. „A lépcső egy kis hátrányt jelent a mozgáskorlátozottak meg az idősebbek számára, de ezt igyekszünk kiküszöbölni.

Az idősek otthonával kooperálva házhoz is szállítunk könyveket. Az idősek otthonának ugyanis egyik szolgáltatása, hogy azokat, akik nehezen közlekednek, a kisautóval behordják az idősek klubjába. Vannak olyan nénik, akik nekem beküldik a könyveket, én kicserélem őket, válogatok újakat, és kiküldöm az autóval. Az állomány kb. 10 ezer könyv. Az olvasók 80 százaléka gyerek és középiskolás, a többi felnőtt, köztük egyetemisták, főiskolások és idősek.

Az informatikai fejlesztésre kevés a pénzünk, és nincsenek olyan pályázatok sem, amelyek kistelepülések könyvtárait segítenék. A saját könyvbeszerzési keretünk viszont elég jó.”

Irodalmi programok
Szervez-e még rendezvényeket? – kérdem. – „A megyei gyermekkönyvtár segítségével az őszi gyermekkönyvnapok alkalmával minden évben író-olvasó találkozót, vagy zenés irodalmi műsort rendezünk. Legutóbb október 4-én Figura Ede Pécsről elszármazott tanárember tartott egy nagyon élvezetes irodalmi műsort elsős és másodikos gyerekeknek.”

A könyvtáros egyben a helyi újság szerkesztője is, ami csak távolról függ össze foglalkozásával. Az újság kéthavonta jelenik meg, a szerkesztőbizottság kéthavonta találkozik, Illés Tóth József címzetes főjegyző a felelős szerkesztő. A felelős és a főszerkesztőt állandó stáb segíti, feladata többek között, hogy felkeresse azokat a személyeket, akik információkkal szolgálnak, és összegyűjtse az anyagot.

Bakó Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában