Helyi közélet

2007.12.21. 05:33

A szocialisták kivonultak az ülésről

<p>Debrecen – Közlekedéspolitikai szempontok is szerepet játszottak, amikor a felszíni parkolás jövő évi díjait meghatározták: így akarják a mélygarázsokba „terelni” az autósokat – mondta Kósa Lajos polgármester a közgyűlésen.</p>

A mélygarázsokban ennek megfelelően változatlan árakon parkolhatunk jövőre is, a felszínen azonban 20-25 százalékkal többe kerül majd a megállás. Gadus IstvánSZDSZ-es politikus szerint inkább hatósági eszközökkel kellene fellépni, mintsem az árakat ilyen mértékben emelni, míg Varga Zoltán (MSZP) azt javasolta módosító indítványában, hogy az elektromos és hibridautók ingyen parkolhassanak – ötletét elvetették.

A szocialisták egyébiránt nem vettek részt a közszolgáltatási díjak változásáról szóló vitában, a frakció kivonult a teremből. Mint Bazsa György, a képviselőcsoport vezetője előtte elmondta, alapvető szemléletbeli problémát látnak: a városnak a díjak csökkentésére, a lakosok segítésére kellene törekednie.
Kósa Lajos a tömegközlekedéssel kapcsolatban kifejtette: a Volán eredeti áremelési javaslata helyett csak 6 százalékost fogadtak el, így viszont kevesebb busz fog járni, amit megéreznek a debreceniek. 

A tanuló-nyugdíjas bérletek tekintetében pedig a legdrágább a cívisváros – ezt valahogyan orvosolni kell – jelentette ki.

Nem költekezhetnek túl

Rendkívüli napirendi pont keretében tárgyalták a képviselők a színházról szóló biztosi beszámolót. Bazsa György szerint az látszik az anyagból, hogy a színház helyzete stabilizálható elbocsátásokkal, illetve az előadások számának csökkentésével, ugyanakkor még mindig aktuális az a kérdés, mi a teendő.

Gadus István úgy jellemezte a helyzetet, hogy „a fagyi visszanyalt”.

Felvetődött az a kérdés is, szükség van-e ilyen körülmények között új színházra, s hogy kié a felelősség. Kósa Lajos szerint demokratikus testületként jártak el, és amikor látták, hogy nem a megfelelő irányban haladnak a dolgok, azonnal búcsút vettek Csányi Jánostól.

Megjegyezte azt is, hogy az elvégzett szakmai munkát nem érheti kifogás, s az új színháznak új közönséget kell kinevelni. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) az ügy tanulságaira hívta fel a figyelmet: a város nem engedheti, hogy az intézményvezetők túlköltekezzenek. E tekintetben egyetértett vele Papp László, a Fidesz frakcióvezetője is.

Kapcsolódó anyagok:

  • Régi-új iskolaigazgatók Debrecenben
  • Nem változik a távhő díja
  • Határozottan elítélik Kozlok megjegyzését
  • Debreceni közgyűlés
  • Lakossági fórum a kettes villamos nyomvonaláról
  • Leválthatják a Volánt ha nem változtat tervein
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában