Különleges szakma

2024.03.04. 07:00

Először fejben állnak össze a tragédia részletei: így dolgozik egy debreceni tűzvizsgáló

Csaba György legutóbb az álmosdi lakástűznél rekonstruálta az esetet.

Hajnal László

A berettyóújfalui és a debreceni hivatásos, valamint a konyári önkéntes tűzoltók vonultak

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Csodálatra méltó hivatás a tűzoltói szakma: gyakran a testi épségüket kockáztatva igyekeznek megfékezni a katasztrófákat, tűzeseteket. Legalább ennyire izgalmas és fontos a tűzszakértők munkája, akiknek az a feladata, hogy végiggöngyölítsék, mi történhetett egy olyan helyszínen, ahol mások csak összeégett maradványokat látnak.

Csaba György tűzoltó százados
Csaba György tűzoltó százados
Forrás: Napló-archív

A Haon Csaba György tűzoltó századost kérdezte, miből áll pontosan a munkájuk. Arról érdeklődtünk, a tűzszakértők milyen képzést kapnak, hogyan gyűjtenek információt és mit vizsgálnak először egy leégett házba belépve. A szakember 14 éve tűzoltó és öt éve a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Műveleti szolgálat tagja, azóta folyamatosan végez tűzvizsgálatokat.

A századostól megtudtuk, először egy helyszíni szemlét folytatnak le, mely a tűzvizsgálati eljárás során az esemény nyomainak azonnali vagy nagyon rövid idejű, megváltoztatás nélküli detektálását jelenti:

Ez magában foglalja a tűzeset környezetének, helyének pontos leírását, méretarányos helyszínrajz és fényképfelvételek készítését, mintavételezést, további lehetséges adatgyűjtést, szemtanúk, ügyfelek meghallgatását, térfigyelő kamera felvételek, tárgyi eszközök, írásos dokumentumok lefoglalását

– vázolta fel Csaba György.

Az első lépés az információ- és adatgyűjtés

Hangsúlyozta, ha van szemtanú, elsődleges szempont, hogy még a helyszínen, a legrövidebb időn belül meghallgassák. Ennek azért van jelentősége, hogy ne torzuljon az információ. Ugyanis minél több idő telik el, annál kevesebb dologra fog emlékezni a tanú, illetve minél többször meséli el a történetet, annál valószínűbb, hogy akaratlanul is hozzátesz vagy elvesz valamit.

A tanúk releváns információval rendelkeznek a tűzesetről, így például arról, hol vette észre a füstöt, hol csaptak fel a lángok, melyik rész égett a legintenzívebben, vagy épp látott-e valakit elfutni az épületből. Emellett azokkal a személyekkel vagy cégek esetében a képviselőkkel is beszélnek, akiknek az adott tűzeset a jogos érdekeit érinti. A tűzvizsgálati eljárásban ugyanis ők tájékoztatást kapnak az eljárás eredményeiről.

Az épületbe belépve elsődlegesen szemrevételezünk, megtekintjük a helyszínt, ami egy szakavatott szemnek gyakorlatilag olyan, mintha beszkennelné az épületet a fejébe

– mondta.

Kirajzolódik a pontos kép

Csaba Györgytől megtudtuk, a tűzszakértő ezután keresi a megmaradt vagy kialakult égésmintázatokat, a tűzterjedési nyomokat, a kiárnyékolt felületeket, ha pedig bűncselekmény gyanúja áll fenn, az arra utaló nyomokat vagy eszközöket is felkutatja. Ezek alapján von le következtetéseket, és megpróbálja visszavezetni, hogy honnan is indult ki a tűz, amit igyekszik minél szűkebb helyre beazonosítani. Közben fényképfelvételeket készítenek, hogy a megmaradt nyomok minél kevésbé torzuljanak.

álmosd, tűz, tűzoltó, tűzvizsgáló
Január 21-én Álmosdon gyulladt ki egy százötven négyzetméteres lakóház Álmosdon
Forrás: Napló-archív

– A tűzeseti helyszíni szemle alatt a tűzvizsgáló szakember számára a legtöbb esetben már megvan a válasz a tűz keletkezési helyének beazonosítására. A tűz terjedési irányának visszavezetéséből, szemtanúk elmondásából behatárolható a lángok kiindulási helye. A tűzvizsgálati eljárás során mindezt alátámasztják a fényképfelvételeken rögzített égésmintázatok, tűzterjedési nyomok vagy az egyéb bizonyítékok alapján, melyet egy összefoglaló jelentésben fejtenek ki pontosan – mondta.

Testközelből az álmosdi tragikus tűz

Csaba Györgyöt egy konkrét esetről is kérdeztük. A tűzoltó százados jelen volt annál a január 21-ei esetnél, amikor kigyulladt egy százötven négyzetméteres lakóház Álmosdon. A tűzoltók kiérkezésekor az épület két helyisége teljes terjedelmében, valamint a tetőszerkezet egy része égett. A lángokat sikerült megfékezni, azonban a bent tartózkodó személy életét már nem tudták megmenteni.

A szakember elmondta, a helyszíni szemle reggel 8 órától délután 15 óráig tartott, ezalatt sikerült a megmaradt nyomokat aprólékosan megvizsgálni és rögzíteni. Ezután a területet átadták a helyszínre érkező rokon részére, így már nem volt szükség pótszemlére, nem kellett újra kimenni a házhoz.

Kiérkezésünkkor még zajlott a tűzoltás, így lehetőségünk volt a helyszínen bámészkodó tanúkkal szót váltani. A meghallgatások során folyamatosan érkeztek az információk, hogy ki mit látott és hallott, így sikerült végiggöngyölíteni az eseményt az észlelő és jelző személyig

– számolt be.

A szakértő elmondta, az egyik szemtanú a közelben lévő bolt mellől vette észre a füstöt. Egy másik emberrel megbizonyosodtak róla, hogy valóban a tető füstöl, közben hívták a 112-es segélyhívót, majd a szomszédban lakóknak is szóltak, hogy tűz van, és próbáljanak meg segíteni. Mire az első segíteni érkező személyek a helyszínre értek a nappali már teljesen lángba borult, valamint a felső szintre és a szigetelt tetőszerkezetre is átterjedtek a lángok.

– A földszinten lévő nappali teljesen kiégett, a nappali bejárat felőli oldalán a bútorzat teljesen kiégett, csak tűz utáni égésmintázatok voltak láthatóak a padlóburkolaton, falakon, mennyezeten. A nappali nyílászárói szintén megsemmisültek, csak tokozatuk összeégett, anyaghiányos maradványait hagyták hátra. A nappali másik végében egy szekrénysor összeégett darabjai maradtak meg. A lakóházban központi fűtés volt kiépítve, melynek kazánjai külön kazánházban voltak elhelyezve. A szobában egy hűtő-fűtő klímaberendezés is be volt építve, melynek beltéri egysége szintén megsemmisült – emlékezett vissza.

álmosd, tűz, tűzoltó, tűzvizsgáló
A berendezések egy része megsemmisült a tűzben
Forrás: Napló-archív

Először fejben áll össze a kép, amit aztán bizonyítani kell

Csaba György kifejtette, idegenkezűségre utaló nyomokat nem találtak. A tanúktól kapott információk is erre utalta, valamit a helyszínre érkező orvos is megerősítette a halotti szemle folyamán. Az oltás után megállapítható volt az égésmintázatokból, hogy a tűz a nappaliból indult el.

– A tűzvizsgálat nehézsége a lehetséges verziók bizonyításából adódik. Egy tűzeset helyszíni szemléjének lefolytatásakor többféle változatot fel tud állítani a vizsgáló. A tűz keletkezési körülményeiről alkotott képet folyamatos fenntartással kezeljük, egészen addig, míg kétséget kizáróan nem igazoljuk vagy nem zárjuk ki – részletezte. 

A rögzített adatokat összevetik a tanú meghallgatások során birtokukba jutott és az egyéb módon beszerzett információkkal. Ezek után az összefüggések feltárása és alátámasztása következik, melyek után kitisztul a kép a helyszínen történt valódi eseményről.

– Az álmosdi tűzeset vizsgálatakor is többféle verzió született meg a fejemben. A tűz keletkezése történhetett gondatlan dohányzás útján, nyílt láng – például gyertya vagy mécses –, valamint elektromos energia, fűtő berendezés használata közben. Jelenleg az összefüggések feltárása és alátámasztása van folyamatban – tudtuk meg a szakértőtől.

álmosd, tűz, tűzoltó, tűzvizsgáló
A tető is megsemmisült a tűzben
Forrás: Napló-archív

Milyen képzést kapnak a tűzvizsgáló

Tűzvizsgálati eljárás lefolytatásával csak tűzvizsgálói tanfolyamot végzett szakember foglalkozik. A tanfolyam egy négy modulból felépülő rendszer. Az első egy alapképzés, ahol általános dolgokat sajátít el a szakember, a helyszíni szemle lefolytatásáról, nyomrögzítésről, mintavételezésről. A második modulban a profi nyomrögzítés és a kriminalisztikai fényképezés technikáit oktatják. A harmadik modul a kikérdezés technikáinak az elsajátítására épül, ahol pszichológiai ismeretekkel is foglalkozunk, melyet a tanú meghallgatások és ügyfél nyilatkozatok során kamatoztathatunk. A negyedik modul úgynevezett bizottság vezetői modul, amikor a bonyolult, nagy kiterjedésű tűzeseteknél egy helyszínelő bizottság alakul, esetlegesen szakértőkkel vagy társszervek képviselőivel közösen. Ilyen esetben a munka felosztása, koordinálása vezetése a feladata az adott kollégának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában