A tárgyalóteremből

2024.03.06. 16:36

Öt év letöltendő börtönt kérnek a hálapénz elfogadásával vádolt debreceni orvosra

A védelem szerint nem tudhatta egyértelműen, hogy a köpenyébe tett borítékokban pénz található.

Hajnal László

Öt év letöltendő börtön kérnek a hálapénz elfogadásával vádolt debreceni orvosra

Forrás: Illusztráció/ MW-archív

Lezárult a bizonyítási eljárás abban az ügyben, melyben az ügyészség egy debreceni szakorvost hálapénz elfogadásával vádol, így március 6-án, szerdán délelőtt a perbeszédekkel folytatódott a tárgyalás a Debreceni Törvényszéken. Virágh Pál bíró a tárgyalás kezdetén ismertette a bizonyítási eljárás során felhasznált iratokat, és – mivel a vádirat részét képezte – felolvasta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos jelentését, melyet egy „együttműködő személy” közreműködésével rögzítettek.

hálapénz, orvos, debrecen, tárgyalás
Virágh Pál bíró a tárgyalás kezdetén ismertette a bizonyítási eljárás során felhasznált iratokat
Forrás: Napló-archív

A dokumentum szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése előtt évekig elfogadott volt a paraszolvencia, több orvos nyíltan hirdette, hogy a betegektől hálapénzt fogad el. A 2021-es törvénymódosítás óta a megemelt bérezés vagy a szankciótól tartva többen visszautasítják a felajánlott pénzt, a jelentés szerint azonban a vádlott nyíltan hangoztatta, hogy „neki jár a paraszolvencia”, ezért továbbra is el fogja fogadni az összegeket a betegektől. A törvény hatályba lépésekor az új munkaszerződést aláírta, azonban nemtetszését fejezte ki ellene, és azt mondta, nem ért egyet a kormány hálapénz eltörlésére irányuló törekvéseivel.

A beszámoló kitért arra is, hogy az orvos szakterülete egy olyan betegség kezelése, melynek túlélési esélye rendkívül alacsony, így a gyógyulás nagyban függ az egészségügyi rendszer leterheltségétől és a szakorvos felkészültségétől, aki emiatt rendkívül magas korrupciós kockázatnak van kitéve.

A védelem két észrevétellel reagált a jelentésre. Egyrészt kifogásolta, hogy az együttműködő személy állításait az eljárásban nem lehet ellenőrizni, valamint úgy véli, a dokumentum második része elméleti fejtegetés, ami a konkrét ügyhöz nem kapcsolódik.

Öt év letöltendő börtön kérnek a hálapénzt elfogadó orvosra

Elsőként az ügyész mondott perbeszédet, melyben kifejtette, a büntetőeljárás az NVSZ információja alapján indult el, melyet a megfigyelési eszközök és a nyomozás részben megerősítettek. A bizonyítékok közül kiemelte a szakorvos asszisztensének, valamint az aktív vesztegetők, vagyis a betegek beismerő vallomását, a videó- és hangfelvételeket, melyeknek köszönhetően – mint fogalmazott – aggály nélkül kijelenthetőek, hogy az orvos 2021 októbere és 2022 januárja között négy betegétől öt alkalommal fogadott el jogtalan előnyt.

Az ügyész szerint a felvételeken látható tevékenység tipikusnak tekinthető megoldásokat takar, úgymint a köpenyzsebébe csúsztatott készpénz, az átadott boríték vagy az italostasakban elhelyezett pénzösszeg. A vádhatóság szerint a szakorvos valamennyi esetben megbizonyosodott arról, hogy pénzösszeg volt a borítékban, majd azt anélkül tartotta meg, hogy jelezte volna a munkáltatója felé, így ezzel bűncselekményt követett el.

hálapénz, orvos, debrecen, tárgyalás
Elsőként Péter Attila ügyész mondott perbeszédet a hálapénzt elfogadó orvos tárgyalásán
Forrás: Napló-archív

Rávilágított, a kamerafelvételeken látható, hogy az orvos arcán nyoma sem volt döbbenetnek vagy meglepettségnek, amikor felismerte a borítékok tartalmát, az egyik esetben pedig látszik, hogy teljes természetességgel osztja meg asszisztensével a kapott összeget. Az egyik rögzített hangfelvételen pedig egyértelműen hallatszik, ahogy megegyeznek abban, hogy „amit kapnak, azt elteszik”.

Úgy véli, téves ismeretei a hálapénz elfogadásával kapcsolatban nem lehettek, hiszen a jogszabály módosítását széleskörű társadalmi tájékoztatás kísérte, emellett az egészségügyi dolgozókat célzottan is tájékoztatták. Megjegyezte, a vádlott a tárgyalás korábbi szakaszában is elismerte, hogy tudott a paraszolvencia kriminalizálásáról. Hangsúlyozta, hogy a szakorvos önálló döntési jogkörrel rendelkezett, így a műtéti előjegyzések sorrendjére is hatással lehetett, melyhez ugyan felettesei jóváhagyására is szükség volt, azonban a aláírások csak formálisak voltak. Az ügyész szerint az operációk utáni orvos-beteg találkozó alkalmával fogadta el a jogtalan előnyt.

Az ügyészség ezért indítványozta, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek a férfit több rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, és öt év letöltendő szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést szabjon ki rá.

Súlyosító körülményként kérte értékelni a cselekmény országos elszaporodottságát, ugyanakkor nyomatékos enyhítő körülménynek nevezte, hogy a vádlott szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás hatására megszűnt.

Az ügyvéd szerin nem bizonyítható a vesztegetés bűntette

A vezető védő perbeszédében a 2021 januárjában bevezetett jogszabály-módosítást elhibázottnak és alkotmánysértőnek nevezte. Úgy véli, a jogalkotó az évszázadok óta alkalmazott paraszolvencia intézményét indokolatlanul fűzte össze az egyébként büntetendő vesztegetéssel. Mint mondta, a konkrét ügyben fel sem merült az, hogy a vádlott bármikor kért volna pénzt a betegektől, akik tanúvallomásukban is azt nyilatkozták, hogy önszántukból érezték úgy, hogy adniuk kell valamit. Kifogásolta, hogy a jogszabály nem tesz különbséget a kötelességszegő magatartáshoz kapcsolódó jogtalan előny és aközött, hogy a beteg egy sikeres beavatkozást követően a háláját fejezi ki, így vesztegetés fel sem merül. Úgy véli, a vádirat azon része sem bizonyítható, hogy az orvos és a beteg közt bármikor létrejött volna egy hallgatólagos megállapodás.

Rámutatott, a vádirat főként az aktív vesztegetői magatartást hangsúlyozza, vagyis azt, hogy a beteg borítékot csúsztatott az orvos zsebébe, azonban ez nem meríti ki az elfogadás fogalmát, miképp a szakorvosnak sem lehetett tudomása arról, mit tartalmaznak a borítékok. Azzal érvelt, hogy az átadás és átvétel egy egymozzanatos cselekmény, ahol az átvevő megfelelő tudattartalommal bír az ajándék tárgyáról. Ha ez nincs meg, nem lehet vesztegetésről beszélni.

Példaként említette, hogy a vádlott korábban több alkalommal kapott színházjegyet vagy köszönőlevelet is borítékokban, így nem feltétlenül tudhatta, hogy a csomagban pénz van. Kifogásolta azt is, nem bizonyítható egyértelműen, hogy később, a boríték tartalmának ellenőrzése során ugyanazt a borítékot vette elő a zsebéből, amit a kamerafelvétel alapján a betegétől kapott. Úgy véli, az ügyészségnek minden kétséget kizáróan kellene bizonyítani, hogy az orvos más borítékot nem tartott a zsebében.

Felmentést kér a védelem a debreceni szakorvosra

Az ügyvéd a büntetés kiszabására tett ügyészi indítványt jelentősen eltúlzottnak nevezte, mivel álláspontja szerint a vesztegetés és a kötelességszegés teljességgel kizárt ebben az ügyben, ezért a vádlott felmentését kérte. Abban az esetben, ha a bíróság bűnösnek találná a szakorvost, pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Enyhítő körülményként értékelte az orvos példás életútját, valamint szakmai tudását, mellyel emberek ezreinek életét mentette meg.

A perbeszédek után a szakorvos szólalt fel az utolsó szó jogán. Elmondta, az eljárás során együttműködött a hatósággal, és minden kérdésre válaszolt az ügy feltárása érdekében. Hangsúlyozta, a bűncselekményeket nem követte el. Mint mondta, az, hogy felemelte a hangját a hálapénz eltörlése ellen, csak az NVSZ jelentésében szereplő személy terjesztette róla, ilyet soha nem hangoztatott. Elmondta, a hónapokon keresztül tartott megfigyelés során megközelítőleg kétszáz beteget láthatott el, és mindössze négy alkalommal merült fel a bűncselekmény gyanúja. Leszögezte, soha nem kért pénzt a gyógyításért, mint mondta, ezt az anyagi helyzetéről szóló dokumentumok is alátámaszthatják. Beszélt szakmai múltjáról, valamint a koronavírus-járvány időszaka alatt végzett feladatairól. Mint mondta, orvosi munkáját mindig a szakmai szabályok szerint végezte.

A bíróság március második felében hoz határozatot, a végzésről portálunk is beszámol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában