Sziréna

2024.03.06. 11:01

Figyelmetlensége miatt tört le egy vasúti sorompót egy férfi Debrecenben

A bíróság tárgyalás nélkül meghozta ítéletét, pénzbüntetést kapott a férfi.

Haon.hu

A vádlott észlelte, hogy letörte a csapórudat, a cselekményt követően megállt, és a hatóságokat értesítette a történtekről

Forrás: illusztráció / MW-archív

Fotó: Dodó Ferenc

A Debreceni Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy egyiptomi férfit a vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt – tudatta a Debreceni Törvényszék közlésében.

Büntetővégzésében a bíróság a büntetlen előéletű vádlottat 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. A bíróság a vasúttársaság által az eljárás során 574 ezer forint erejéig előterjesztett polgári jogi igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasította.

Az ítélet szerint a vádlott 2023. június 4-én 18 óra 45 perc körül az általa vezetett személygépkocsival közlekedett Debrecenben, a Balmazújvárosi úton, a Köntösgátsor felől a Kishatár utca irányába. A jármű bal hátsó ülésén a vádlott felesége és mellette a két gyermeke tartózkodott. Valamennyien használták a biztonsági övet.

A férfi haladása során a táblákkal előjelzett, fénysorompóval és félsorompóval biztosított vasúti átjáróhoz érkezve a szembesütő nap vakító hatása miatt nem észlelte a fénysorompó berendezés villogó piros jelzését, valamint azt, hogy a félsorompó már lezárt állapotban van. A vádlott nagyfokú figyelmetlensége folytán lassítás nélkül behaladt a vasúti átjáróba, és nekiütközött a csapórúdnak, amely letört.

A vádlott észlelte, hogy letörte a csapórudat, a cselekményt követően megállt, és a hatóságokat értesítette a történtekről. Az eset során személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott gondatlan magatartásával a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette, mivel a vasúti átjáró részben biztosítatlan maradt.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. A büntetővégzés a napokban jogerőre emelkedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában