Ítélet

2024.01.16. 15:54

Ítélet született a hajdúszoboszlói szexuális erőszakoló ügyében

Mint kiderül, korábban már elítélték a vádlottat nemi erőszak miatt.

Hajnal László

A Hajdúszoboszlói Járásbíróságon tárgyalták az ügyet

Forrás: Czinege Melinda

Határozatot hirdetett a Hajdúszoboszlói Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akit szexuális erőszak és testi sértés bűntettével vádol az ügyészség.

A 2023 januárjában történt, nagy port kavart eset bejárta a sajtót, és a Hajdú Online is többször beszámolt a cselekményről. 

A vádirat lényege szerint a húszas éveiben járó férfi 2023  januárjának éjjelén Hajdúszoboszlón, a Hőforrás utcában ittas állapotban követni kezdett egy hazafelé tartó, 21 éves nőt. A fiatal lány észlelte, hogy követik, ezért sietősre fogta lépteit, majd szaladni is kezdett, közben segítségért kiabált.

Üldözője végül utolérte, majd hátulról mindkét kezével átkarolta. A nő ekkor még ki tudott szabadulni, és tovább futott az Alkotás utca felé, azonban a férfi ismét utolérte, a földre teperte, majd ráfeküdt.

A nő továbbra is segítségért kiabált, mire a vádlott rákiáltott, hogy ha nem hagyja abba, le fogja szúrni. Majd egy nála lévő bicskával a mellkasán meg is sebesítette a megrémült áldozatát. A nő azonban nem hagyta abba a segélykérést, mire a támadója próbálta befogni a száját, valamint a teljes testét – beleértve az intim helyeket – fogdosni kezdte, végül kicsatolta a nadrágja övét is, azzal a céllal, hogy megerőszakolja.

A sikolyokat észlelte egy közelben lévő, szolgálaton kívüli rendőr és két civil személy, akik a lány segítségére siettek, és leszedték a sokkos állapotú lányról a támadót, ennek következtében meghiúsult a cselekedet.

A jelenlévő nyomozó felszólította a férfit, hogy adja át az iratait, miközben rendőrigazolványát is felmutatta. Erre a férfi annyit mondott: „nem vagy te rendőr”, majd tévesen azt állította, hogy a nő az élettársa, és csak veszekedtek. Ezt követően a helyszínre érkező rendőrökkel is arrogánsan viselkedett, és csak többszöri felszólításra volt hajlandó együttműködni.

Részben beismert, de a szexuális indíttatást tagadta

A bíróság a kedd délutáni tárgyaláson bűnösnek mondta ki a férfit szexuális erőszak bűntettében, valamint testi sértés kísérlete bűntettében, és – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül tíz év börtönbüntetésre ítélte, és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bírói indoklásban elhangzott, az előkészítő ülésen a vádlott bűnösnek vallotta magát, azonban a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, ezért a bíróság lefolytatta a bizonyítási eljárást.

A férfi több ponton vitatta a vádat. Nyomozati vallomása szerint nem emlékszik a cselekményre. Korábbi élettársával való veszekedése zaklatta fel, emiatt fogyasztott alkoholt. Vitatta a szexuális célzatú támadást, valamint állítása szerint a nála lévő kulcscsomón található bicska véletlenül sebesíthette meg a nőt, aki azzal „megszúródhatott”.

A védekezést a bíróság nem fogadta el, azt ugyanis a tanúvallomások mellett az egyéb bizonyítékok – például kamerafelvételek, az igazságügyi orvosszakértői vélemény – is cáfolták. A bíró részletesen ismertette valamennyi tanú nyomozati vallomását, köztük az áldozatét is, aki az szakértői vélemény alapján traumatikusan élte át az esetet, előadása élményszerű volt, a vallomása valóságértékéhez pedig nem férhet kétség.

Elhangzott az is, a szakértői vélemény és a közvetlenül az előállításakor alkalmazott alkoholszondán jelzett érték alapján – habár valóban ittas állapotban volt, azonban – ittassága kizáró tényezőként nem értékelhető, így cáfolható az, hogy egyáltalán nem emlékszik a történtekre. A pszichológus szakértő szerint elmebetegségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban sem szenved. Nem kóros elmeállapota, hanem személyiségjellemzői miatt nem kizárható, hogy a jövőben hasonló cselekményt fog elkövetni.

Nem először kísérel meg szexuális támadást

Mint kiderült, a vádlott különös visszaeső, a Debreceni Járásbíróság korábban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte egy hasonló jellegű szexuális bűncselekmény miatt, melyből 2021 decemberében feltételesen szabadult. Tehát még esélyt is kapott arra, hogy újra beilleszkedjen a társadalomba, ennek ellenére a feltételesség hatálya alatt követte el a bűncselekményt Hajdúszoboszlón.

A bíróság az ítélet meghozatalakor súlyosbító körülményként értékelte a nő bizonyított traumatizáltságát, a vádlott büntetett előéletét, a különös visszaesői minősítést, valamint, hogy feltételes szabadság kedvezménye alatt követte el a cselekményt, illetve az önhibájából eredő ittasságot, mely miatt gátlástalanul, garázda módon hajtotta végre tettét.

A bíró megjegyezte, a cselekmény alkalmas volt a köznyugalom megzavarására is, tekintettel arra, hogy a Hajdúszoboszlói Járásbíróság illetékességi területén az elmúlt hét évben összesen négy szexuális erőszak tárgyú büntetőeljárás folyt, ebből kettő a vádlott nevéhez köthető.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, míg a védelem enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában