Sziréna

2023.12.19. 19:04

Razziáztak a NAV hajdú-bihari ellenőrei, milliós csalásra derítettek fényt

Távol-keleti ruházati termékekkel kereskedő cégeket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar vármegyei igazgatósága. Az Online Számla rendszer adataiból mindkét ügyben úgy tűnt, a kereskedőknek számlázó partnerek nem voltak valódi gazdálkodók.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az első esetben jogkövetési vizsgálatban igyekeztek feltárni a hivatal munkatársai egy ruházati áruház működését. Kiderült többek között, hogy az áruház működtetését és az alkalmazottakat 2023 elejétől átvette egy cég a korábbi tulajdonostól, de az Online Számla adatai szerint az áruháznak számlázó partnerek zöme nem változott - olvasható a NAV közösségi oldalán

Az adóhatósági rendszerek adatai szerint ezeknek a partnercégeknek nem voltak árubeszerzési forrásaik, adókötelezettségeiket nem teljesítették. A személyi összefonódások pedig azonos érdekkörre utaltak.

A NAV munkatársai az áfabevallás határidejéig nyomon követték az áruházat üzemeltető cégnek számlázók tevékenységét, és az online pénztárgépekből érkező eladási adatokat. A NAV ellenőrei felkészülten kezdhettek a munkához, hiszen konkrét információik voltak arról, hogy a vizsgált negyedévre mennyi áfát kellett volna fizetnie az áruházat működtető kft.-nek, azaz milyen adatokkal kellett volna beérkeznie az áfabevallásnak. 

Részletekben fizeti

Elindult az adóellenőrzés, és mivel az adó befizetése kétséges volt, a vizsgálat megkezdésekor máris úgynevezett ideiglenes biztosítási intézkedéssel garantálták a költségvetést megillető 21 millió forint beszedését. A végrehajtási szakterület zárolta az adózó bankszámláit, és árukészlete lefoglalását is megkezdték. Mindezek hatására a társaság másnap 14 millió forintot utalt a kincstári számlára, a fennmaradó összeget pedig készpénzben fizette ki.
Az ellenőrzési tapasztalatok alapján, a vármegye ruházati kiskereskedelmi cégeinek célzott leszűrése után egy másik vállalkozásnál is feltűnt az Online Számla adataiban, hogy olyan cégektől származnak a befogadott számlák, amelyek nem valódi kereskedők, hiszen ahhoz nincsenek sem alkalmazottaik, sem eszközeik. Az Online Számla rendszerben ugyan szolgáltattak adatot, többségük azonban bevallási és adófizetési kötelezettségeit nem teljesítette.

A számlákat befogadó cég 21 millió forinti áfát helyezett levonásba. Az adóellenőrzés ebben az esetben is hasonlóan indult. A megtérülés kétségei miatt a NAV ideiglenes biztosítási intézkedéssel 23 millió forint értékű vagyont – tárgyi eszközöket és az árukészletet – foglalt le. Az adózó másnap a helyszínen átadott hárommillió forint készpénzt, és bankszámlájáról a NAV végrehajtói letéti számlájára is átutalt ugyanennyit. Harmadnap pedig a NAV hivatali helyiségében újabb 12 millió forintot fizetett meg, a maradék megfizetését pedig 30 napos határidővel vállalta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában