Tárgyalás

2023.10.16. 12:29

Tagadta a két román férfi, hogy magukat rendőrnek kiadva raboltak volna Hajdú-Biharban

Két vádlott meg sem jelent a tárgyaláson, ugyanis ellenük eljárás van folyamatban Romániában.

Hajnal László

Forrás: Molnár Péter

Előkészítő ülést tartott hétfőn délelőtt a Debreceni Törvényszék annak az öt férfinak az ügyében, akiket csoportosan elkövetett rablás és más bűncselekmények elkövetésével vádol az ügyészség.

A két különböző esetet érintő vádirat lényegét részletesen ismertettük korábban. Az egyik 2020 januárjában történt, amikor három román férfi – az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottja – kirabolt berettyóújfalui otthonában egy házaspárt, akik korábban legálisan pénzváltással foglalkoztak, azonban feketén továbbra is üzleteltek valutával. Különböző valuták formájában csaknem 32 millió forint értékű összeget vittek magukkal. A másik eset alig két hónappal később történt, ekkor egy kabai férfi otthonába törtek be. Mivel úgy értesültek, az illető marihuánát árul, feltételezték, hogy jelentős készpénzt és kábítószert tudnak tőle szerezni.

A módszer mindkét esetben hasonló volt, magukat rendőrnek kiadva próbálták megszerezni az értékeket, valamint – hogy az azonosítást nehezítsék – a rablás előtt lefeszítették a rendszámtáblákat néhány szabályosan parkoló járműről, és saját, román felségjelzésű autójukra szerelték fel.

Nem jelentek meg a tárgyaláson

A hétfői ülésen az ügy első- és másodrendű vádlottja – akik a vád szerint mindkét cselekményben részt vettek – nem jelent meg, az ügyészség korábban országos, valamint nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük. Mint kiderült, korábban a román rendőrség letartóztatta őket, azonban az ellenük folyamatban lévő eljárás miatt a helyi törvények értelmében elhalasztotta a kiadatásukat.

Az előkészítő ülés lényege, hogy – amennyiben a vádlott beismeri a vádirattal egyezően a cselekményt, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – abban az esetben azonnali ítélet hozható. A bíró ennek értelmében egyenként hallgatta meg a három jelenlévő férfit.

Tagadták a bűncselekményt

A harmadrendű vádlott – aki a büntetés-végrehajtási intézetben van őrizetben – rendőri kíséretben érkezett a tárgyalóterembe. Ő a pénzváltással foglalkozó házaspár kirablásával gyanúsított három román férfi egyike. Az ülésen elhangzottakról egy tolmácson keresztül értesült, viselkedése oldott volt, többször elmosolyodott.

Sajnos nem tudom elfogadni a vádakat, nem ismerek be olyasmit, amit nem követtem el

– mondta bírói kérdésre.

Szintén tagadta a vádakat, és nem fogadja el az ellene indítványozott 5 év 6 hónap fegyházbüntetést a negyedrendű vádlott, aki a gyanú szerint a kabai rablásban vett részt. A 32 éves férfi beszél magyarul, ugyanis saját bevallása szerint 17 éves kora óta Magyarországon él. Szabadlábon védekezik, azonban jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

Egyedül az ötödrendű vádlott jelezte, fenntartja beismerő vallomását, és elfogadja az ellene felhozott vádakat. Való igaz, a püspökladányi férfi közvetlenül nem vett részt a rablásokban, őt azzal vádolják, hogy feltehetőleg mindkét esetben tőle kapták az elkövetők az információt a rablások helyszínével kapcsolatban. Az ügyészség ellene másfél év felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte.

A harmad- és negyedrendű vádlott ügye beismerő vallomásuk hiányában tárgyalási szakaszba lép, mely szerdán folytatódik. Minkét vádlott védője jelezte, hogy bizonyítási indítványt szeretnének benyújtani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában