Emberölés

2023.09.25. 15:07

Leszúrta az édesapját egy konyhakéssel, súlyosabb büntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla

Hangos veszekedés előzte meg a brutális gyilkosságot.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 12 évre súlyosította. Az elsőfokú bíróság részben megalapozott tényállást állapított meg, azonban kisebb felderítetlenség is tapasztalható volt az eljárás során. Ezeket a másodfokú eljárásban az ítélőtábla orvosolta: bizonyítást vett fel és meghallgatta az orvosszakértőt. Ez alapján már megállapítható, hogy az elsőfokú bíróság törvényesen következtetett a vádlott bűnösségére és helyes a vádlott cselekményeinek minősítése is, olvasható a Debreceni Ítélőtábla közleményében.

Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott bódult állapotban, közeli hozzátartozó sérelmére követte el a cselekményét. A bíróság kiemelte azt is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de országosan is megnövekedett az emberölések száma, a társadalom védelme érdekében szükség van a szigorításra. Az ítélet jogerős.

Fojtogatta és pofozta

A közlemény szerint első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 márciusában a vádlottat emberölés bűntette, testi sértés bűntette és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 10 év börtönbüntetésre, két év járművezetéstől eltiltásra, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2019 novemberében a vádlott alkoholt és bódító hatású gyógyszert fogyasztott. Az esti órákban felment nyíregyházi családi házuk emeletén szívességi lakáshasználóként tartózkodó családhoz, s ott egy félreértésből adódóan rátámadt az ágyában alvó sértettre. Lerántotta a földre, majd úgy tűnt, sikerült a félreértést tisztázniuk, békességben megbeszélték azt, az ágyon ülve. Azonban a vádlott egyszer csak megragadta a sértett nyakát, kis – közepes erővel megszorította, majd az arcát kétszer ököllel ütötte meg, egyszer pedig meg is pofozta. A dulakodást észlelte a vádlott földszinten alvó édesapja, aki felszaladt az emeletre, és számon kérte fiát, miért terrorizálja a fent lakó családot, számolt be az intézmény.

Nem csak fenyegetett

A vádlott ekkor az apjára támadt, a lábáról ledöntötte, a mellkasára ült, több alkalommal megütötte az arcán, miközben folyamatosan megölésére utaló kijelentéseket tett. Felvett a földről egy fém ruhafogast, ezzel többször fejbe ütötte az idős férfit, majd a fogas fém nyelét az édesapja nyakára szorította és úgy fojtogatta. A hangzavarra megjelent az emeleten az idős férfi élettársa, aki lerántotta apjáról a vádlottat és lezavarta a szobájába. A vádlott a földszinten lévő konyhában magához vett két konyhakést és továbbra is megöléssel fenyegette apját. Majd a késeket letéve elkezdett a konyhában törni, zúzni. Az apja ezt hallva, bement a konyhába, hogy megakadályozza a fiát a további rongálásban. A vádlott ekkor magához vett egy konyhakést és azzal közepes erővel, a bordák alatt megszúrta az édesapját, aki a vérveszteség miatt – az orvosi beavatkozás ellenére – a hajnali órákban a kórházban meghalt. A vádlott ezt követően kocsiba ült, az édesanyjához akart hajtani, azonban a rendőrjárőr igazoltatta, majd előállította. A vezetés időpontjában a vádlott bódult állapotban volt, zárta közleményét a Debreceni Ítélőtábla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában