Tárgyalás

2023.09.22. 09:55

Ismét bíróság elé áll a férfi, aki Fülöpön taglózópisztollyal gyilkolt

Első fokon 35 év szabadságvesztésre ítélték, az ügyészség soha nem engedné ki a börtönből.

Haon.hu

A rendőrségi helyszínelés 2022 január 2-án

Forrás: Tóth Imre

A Debreceni Ítélőtábla tanácsa elé áll szeptember 28-án az a férfi, aki a vád szerint 2021 szilveszterén Fülöpön egy  taglózó pisztollyal halálra vert egy idős asszonyt, majd megpróbálta rágyújtani a lakását.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2021 december 30-án egész nap alkoholt fogyasztott otthonában. 18 óra körül a ház nyári konyhájában magához vette a disznóvágáshoz használt fém taglózópisztolyt, amit megtöltött tölténnyel, valamint további 3 töltényt és egy 20 centiméter pengehosszúságú kést. A férfi egy fél literes flakonba benzint és olajat öntött, majd azzal egy fekete harisnyát átitatva lezárta és betette egy szatyorba. Élettársa kérdésére, hogy mire kell ez, csak annyit felelt, hogy „égni fog”.

A vádlott kerékpárral a sértett fülöpi házához ment, az idős nőnek azt mondta, hogy boldog új évet szeretne kívánni és odaadott egy üveg pezsgőt. A sértett ekkor behívta a férfit a házába, a konyhában leültek beszélgetni és pálinkával kínálta a vendéget. A beszélgetés során a vádlott hirtelen elővette a taglózó pisztolyt, amit a sértett elé tett és elsütötte azt. 

A 70 éves asszony nem szédült el, hanem felállt és védekezni kezdett, a támadó ekkor a taglózópisztollyal többször megütötte a sértett fejét, emiatt az idős nő összeesett. A vádlott ezután odalépett a hátán fekvő, élettelen sértetthez és lehúzta egy ujjáról az aranygyűrűt, kitépte a füléből a fülbevalót, a pénztárcából pedig kivett 10-20 ezer forintot. Elővette az égésgyorsító keveréket és azt az idős asszony teste köré locsolta, majd az egészet gyufával meggyújtotta.

 A tűz a ház hosszanti folyosóján keletkezett és onnan nem terjedt tovább. A sértett halála erőszakos úton a bántalmazás eredményeként következett be. A férfit élettársára irányuló erőszakos cselekményekkel és kiskorú veszélyeztetésével is vádolják.

Debrecen Fülöp dr. Balláné, dr. Szentpáli Edit bíró haon
Dr. Balláné, dr. Szentpáli Edit bíró hozott ítéletet első fokon
Forrás: Napló-archív

Azt állítja, nem akart ölni

A férfi az elsőfokú tárgyaláson azt mondta, egyáltalán nem gyilkossági szándékkal ment a házhoz, nem emlékszik, miért volt nála kés, az asszony fogta meg a taglózót, ami véletlenül elsült. Továbbá a nő megbotlott és fejjel az ajtófélfának esett.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2023 áprilisában V. L. R. vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, 3 rb. kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárás érdekében, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában