Hihetetlen riasztások

2022.09.20. 07:00

Beragadt vécéajtó, ujjra szorult gyűrű és romlott uborka miatt is hívták már a tűzoltókat

Ugyancsak a lánglovagok segítségét kérte néhány hete az az ember is, aki az elromlott zár miatt nem tudott kijutni egy autópálya pihenőjének mosdójából.

Leggyakrabban szabadtéri és lakástüzek, valamint kidőlt fák és közlekedési balesetek miatt hallhatunk a Hajdú-bihari hivatásos tűzoltókról – a segélyhívót viszont sokan a leglehetetlenebb kérésekkel hívják…

Forrás: Illusztráció, Napló-archív

Leggyakrabban szabadtéri és lakástüzek, valamint kidőlt fák és közlekedési balesetek miatt hallhatunk a hajdú-bihari hivatásos tűzoltókról. A segélyhívót viszont sokan a leglehetetlenebb kérésekkel hívják, ennek kapcsán a Haon a hajdú-bihari katasztrófavédelem szóvivőjét, Papp-Kunkli Nórát kérdezte az extrém eseteikről.

Elakadt lift, kiolvadt hús

– Különlegesebb beavatkozások általában a műszaki mentéseken fordulnak elő, meghibásodott liftbe beszorult emberekhez például évente többször vonulnak a tűzoltók. Előfordul olyan is, hogy valakit a lakásból a kisgyereke zár ki véletlenül, ilyen esetekben hamar pánikba eshet a szülő és a gyerek is, emiatt azonnali segítségre van szükség – fejtette ki a szóvivő.

Ugyancsak a tűzoltók segítségét kérte néhány hete az az ember is, aki az elromlott zár miatt nem tudott kijutni egy autópálya pihenőjének mosdójából. – Ritkán, de előfordul, hogy ujjra szorult gyűrűt vágnak le, vagy valamelyik végtagot kell kiszabadítani egyszerű használati tárgyak elemei közül. 

Furcsa szagok miatt is hívják olykor a tűzoltókat, az érintett épület, társasház átvizsgálása után azonban mindig kiderült, hogy a takarításhoz használt túl sok vegyszer okozta a riadalmat. Hasonló meglepetést okozott már egy üres lakásban hagyott hűtő, melyben a fagyasztott hús kiolvadt a melegben, majd bomlani kezdett.

 Tévesztette már meg bejelentőt napon felejtett kovászos uborka is, melynek terjedésekor a legrosszabbra gondoltak a szomszédok – sorolta a szakember.

Nem favágók, nem méhészek

Az is gyakran előfordul, hogy családi ház telkén lévő egészséges, de hatalmasra nőtt fát szeretnének a tűzoltókkal kivágatni, mert túlnőtte a kertet. Kiemelte: ilyen esetekben sem a 112-es telefonszámon kell bejelentést tenni, hanem egy fakivágással foglalkozó szakembert kell kihívni.

Papp-Kunkli Nóra hangsúlyozta: a tűzoltók élet- és vagyonmentési feladatokat látnak el, emiatt, ha valaki életveszélyben van, bajba kerül, akkor állampolgári kötelességünk hívnunk a 112-es segélyhívószámot
Fotós: Matey István / Forrás: Napló-archív

Megtudtuk azt is, hogy esetenként darázs- és méhbefogás miatt telefonálnak a tűzoltókhoz, azonban darazsakkal és méhekkel összefüggő esetekben a tűzoltók csak akkor avatkoznak be, ha a rovarok közvetlen életveszélyt jelentenek. Ilyen például, amikor egy forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Ha közvetlen életveszély nincs, méhészek, illetve rovar- és kártevőirtó szakemberek tudják kezelni a helyzetet. A tűzoltók ilyen esetben felkérésre részt vehetnek a munkában, például ha a kas olyan magasan van, hogy oda csak magasból mentő tűzoltó gépjármű segítségével lehet feljutni –magyarázta Papp-Kunkli Nóra.

Tüzek, balesetek, viharkárok

A tűzoltók munkájában minden évszaknak megvannak a jellemző káresetei. Télen a lakástüzek és szén-monoxid miatti riasztások, valamint a közlekedési balesetek miatti műszaki mentések száma magasabb. 

Tavasszal és nyáron jellemzően szabadtéri tüzek miatt, tavasztól őszig pedig viharkárok miatt riasztják gyakrabban a tűzoltókat. A beavatkozások száma nagyban függ az időjárástól.

A tűzoltók élet- és vagyonmentési feladatokat látnak el, ezért, ha valaki életveszélyben van, bajba kerül, akkor állampolgári kötelességünk hívni a 112-es segélyhívószámot. Előfordul azonban olyan hívás is, amikor nem a tűzoltókra, helyette inkább egy szakemberre vagy egy kis öngondoskodásra lenne szükség – összegzett végül a szakember.

A tárcsázástól az érkezésig

Megkérdeztük azt is, mi történik a segítségkéréstől a szervek kiérkezéséig. A 112-es segélyhívóközpontot a rendőrség üzemelteti. Az operátor a segélyhívás alapján felméri, hogy szükség van-e tűzoltói beavatkozásra. Amennyiben igen, a segélyhívás alapján kitöltött elektronikus adatlapot továbbítják a katasztrófavédelem megyei ügyeletére. Ha szükséges, a katasztrófavédelem ügyeletesét is bevonják a hívásba. A műveletirányítóknak csak a hangjával találkoznak a segítséget kérők.

Ők azok a tapasztalt tűzoltók, akik kezelik a segélyhívásokat, az információk birtokában pedig képesek a káreset helyszínéhez legközelebb eső tűzoltóságról pontosan a megfelelő számú egységet és a szükséges felszereléssel rendelkező járműveket riasztani. A helyszínre érkező tűzoltókat kiegészítő információkkal is segítik, ha pedig szükséges, további erőket csoportosítanak oda.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában