Jogerős ítélet

2022.02.22. 08:16

Évekre javítóintézetbe kerül az a négy fiatal, akik kiraboltak egy idős nőt

A Debreceni Járásbíróság 2022. február 21-én megtartott tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a négy fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akik Debrecenben az utcán kiszemelték, majd kirabolták áldozatukat.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, melyet a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottak bűnsegédként követtek el - olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján

 

A bíróság a 18 éves elsőrendű vádlott esetében 3 év 3 hónap, a 15 éves másodrendű vádlott vonatkozásában 3 év, a 16 éves harmadrendű vádlott esetében 2 év 6 hónap, míg a 14 éves negyedrendű vádlott vonatkozásában 2 év 2 hónap javítóintézeti nevelést rendelte el.

 

A négy vádlott egymást jól ismerte, nevelésbe vételüket követően egy debreceni lakásotthonban helyezték el őket, közülük a 18 éves első- és a 16 éves harmadrendű vádlottak testvérek. A fiatalok 2021. május 14-én délelőtt Debrecenben, a Fényes udvarban tartózkodtak. A három fiúnak és a lánynak nem volt pénze, ezért úgy döntöttek, hogy bűncselekmény útján majd szereznek. Az első- és a másodrendű vádlott kezdeményezésére elhatározták, hogy egy idős embertől fognak készpénzt eltulajdonítani. A tervük az volt, hogy a 18 éves fiú kitépi a sértett kezéből a táskát, addig a barátai a közelből figyelik őt.

 

A tervüket röviddel később a tettek követték, a Víztorony utcán a vádlottak megláttak egy idős nőt, aki a bevásárlótáskáit a kezében tartva éppen hazafelé sétált. A vádlottak követni kezdték a 76 éves nőt, majd közvetlenül mögé került az első- és a másodrendű vádlott, míg társaik néhány métert lemaradtak, hogy ne legyen feltűnő mire készülnek. A Mata János utcán végül az elsőrendű vádlott a sértett háta mögé lépett és két kézzel, nagy erővel meglökte őt. Az idős nő arccal előre az úttestre esett, ekkor társai biztatására a 18 éves fiú kitépte a sértett kezében tartott egyik bevásárlószatyrát. Amikor a vádlott a bevásárlótáskát megszerezte, a társai odamentek hozzá, majd a vérző sértettet az úttesten hagyták és a helyszínről elmenekültek. A vádlottak a közelben a táskát átvizsgálták, abban csirkehúst, zöldséget, gyümölcsöt és más élelmiszert találtak, pénzt azonban nem. Az élelmiszer egy részét a fiatalok megették, a maradékot pedig a táskával együtt eldobták. A támadás során a 76 éves sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

 

A rendőrség az esetről történt bejelentést követően nagy erőket mozgósított a támadók azonosítása érdekében, amely aznap délután eredményre is vezetett, a Debreceni Járásbíróság pedig 2021. május 17-én elrendelte a letartóztatásukat.

 

Dr. Emri Kinga bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte az erőszakos vagyonelleni bűncselekmények elszaporodottságát, a társas elkövetést és azt, hogy a rablást útonálló módon követték el. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, továbbá azt, hogy a vádlottak javítóintézeti nevelői jellemzése pozitív, tettüket megbánták és sajnálják, elismerték a bűncselekmény elkövetését, a negyedrendű vádlott esetében pedig azt is, hogy enyhe fokú értelmi fogyatékos.

 

A bíróság ítélete jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában