Biztonságos lakhatás

2021.12.01. 09:48

Nem elégítik ki teljesen a mai igényeket a régi társasházak

A Társasházak napja megannyi közös képviselőt kérdésekre buzdított.

20211124 Székesfehérvár, panel, társasház, látkép, város. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

Idén is lehetőség nyílt online konzultálni a katasztrófavédelmi kirendeltségekkel. A november 24–26. között megrendezett Társasházak napja rendezvénysorozat célja az volt, hogy a lakóközösségek számára teljes körű tájékoztatást adjon a lakóépületben követendő tűzmegelőzési szabályokról, a társasházak hatósági ellenőrzései folyamán tapasztaltakról, ezzel is növelve az épületek tűzbiztonságát.

Nincs elég hely

A Napló megkeresésére a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, a közös képviselők éltek az online konzultáció lehetőségével. – A kérdések legfőképpen a társasházak közlekedőin történő kerékpár és kisebb bútorok tárolására vonatkoztak. A közös képviselők által felvetett probléma főként azon alapul, hogy az épületek tervezésekor, építésekor minimális tárolóhelyeket alakítottak ki, ami a lakók által támasztott jelenlegi elvárásokat nem elégíti ki. Több helyen a lakók nemcsak a pincében, a saját elkülönített tárolójukban tárolnak bútorokat, lomokat, hanem a folyósokon is – állt válaszukban, hozzátéve, a vagyonvédelmi rácsok kérdése is gyakran felmerül, hogy ki lehet-e helyezni azokat, és ha igen, milyen feltételek esetén.

Az Országos tűzvédelmi szabályzatról (OTSZ.) szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 205. § (2) bekezdése alapján a lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a lakáson kívüli közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el. Mint megtudtuk, nemcsak a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban tilos éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak elhelyezése, hanem a lakáson kívüli közlekedőkön, lépcsőházakban is. Ezek miatt a katasztrófavédelem már több esetben szankcionált társasházakat a menekülési útvonalon történő szabálytalan tárolás miatt.

Amikor gáz a gáz

A katasztrófavédelem továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy bár – az OTSZ 191. § (7) bekezdése alapján – a társasházakban lakóegységenként egy darab 11,5 kilogramm töltettömegű propán-bután gázpalack használható vagy tárolható, az OTSZ 191. § (8) bekezdése alapján földszintesnél magasabb építményben – ahol az esetleges gázrobbanás a tartószerkezet összeomlását idézheti elő – a palack használata és tárolása egyaránt tilos.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában