gyakori probléma

2021.07.18. 07:30

Tűzveszélyes, ráadásul vadállatok búvóhelye is lehet a műveletlen telek

Amellett, hogy zavaró, veszélyes is lehet egy elhanyagolt ingatlan a szomszédságunkban.

Fotó: Molnár Péter

„A szomszéd fűje mindig zöldebb” – szól a közismert, főként kertvárosi környékeket parodizáló mondás. Azonban ennél jóval komolyabb és égetőbb téma az előbbi állítás ellenkezője, avagy mi a teendő akkor, ha a szomszédunk udvara vagy ingatlana annyira elhanyagolt, hogy az bennünket is zavar, netán veszélyeztet.

A Napló figyelmét Töviskes Imre olvasónk megkeresése keltette fel, aki hozzánk fordult azzal a problémával, hogy a debreceni Biczó István-kerti Mécsvirág utcában található otthonának közvetlen szomszédjában több olyan telek is áll, amelyek bár magánkézben vannak, lakatlanok és ezáltal teljesen elhanyagoltak.

Töviskes Imre tapasztalatai szerint az elvadult ingatlanon kóbor állatok is megfordulnak | Fotó: Molnár Péter

Félnek, hogy kigyullad

Elmondta továbbá: ez az alapvető látványon kívül azért zavarja a környék lakóit, mert az említett telkeken a már derékig érő gazban mindenféle vadállatok is megfordulnak, és attól is tartanak, hogy ha a terület a szárazság vagy emberi felelőtlenség miatt kigyulladna, akkor az a tűz a környék lakott házait is martalékává tenné. Töviskes Imre elmondta:

a lakók többször is próbáltak már lépni az ügyben, de hosszú távú megoldást még nem sikerült találniuk a problémára, mivel egy-két időszakos, felszólítást követő karbantartást leszámítva évek óta ugyanúgy áll a terület.

Miután a helyszínre ellátogatva megbizonyosodtunk a probléma súlyosságáról, a Napló megkereste a debreceni polgármesteri hivatalt is az ügyben, hiszen mivel nem egyedi az ügy, mindenki számára hasznos információ lehet, hogy hová tudunk fordulni hasonló problémák esetén.

Mint megtudtuk, gyomos, gazos, allergén gyomnövénnyel szennyezett belterületi ingatlan esetén a jegyzőhöz, külterületi ingatlan esetén a kormányhivatalhoz kell ilyen esetekben bejelentést tenni.

Jogorvoslati lehetőségek

A már-már zavaróan elerdősödött, elburjánzott, fásszárú növényekkel benőtt terület, zavaró kereskedelmi vagy ipari tevékenység esetén is a jegyzőhöz fordulhatunk, akitől birtokvédelem is kérhető. Ezenfelül hulladékkal szennyezett ingatlan esetén a kormányhivataltól kérhetünk segítséget, valamint ha a sérelem egy éven túl is fennáll, a bírósághoz is fordulhatnak az érintettek – részletezte válaszában a polgármesteri hivatal.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában