Mezőgazdasági tüzek

2021.07.28. 19:00

Banális hibákból eredhet, ami többórás küzdelem a tűzoltóknak

Ne felejtsük a berendezések tűzvédelmi vizsgálatát és előkészítését a nyári munkálatokra!

20210702 Vámosszabadi Tűzeset Vámosszabadi határában Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: MW-archív

– A nyári időszakban gyakoriak a mezőgazdasági tüzek, ezt elsősorban az előírások figyelmen kívül hagyása okozza – mondta el megkeresésünkre Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

Mint kifejtette, az aratáshoz köthető munkák meglehetősen tűzveszélyesek.

Az esetek egy részében a mezőgazdasági gépek okozzák a tüzet, már idén is több hektár föld leégett.

Ezért nagyon fontos a berendezések tűzvédelmi vizsgálata és előkészítése a nyári munkálatokra.

A poroltó elengedhetetlen eszköz minden mezőgazdasági gép esetében is, ezzel a kisebb tűzesetek megfékezhetőek. – Naponta kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása. Fontos az is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulikafolyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. A hajtóanyag utánpótlása a gabonatáblán szintén nagyon veszélyes. A legnagyobb kockázatot mégis a nyílt láng használata okozza ezeken a területeken. Ehhez szorosan kapcsolódik a dohányzás is, ami miatt rendszeresen alakul ki tűz – tette hozzá.

A másik gyakori probléma a termények vagy a bálák nem megfelelő tárolása.

– Ebben az esetben előfordulhat az öngyulladás is. A száraz növényi környezetben pedig gyorsan terjedhet a tűz. A tűzoltók eddig tizenhét helyre vonultak ki a megyében a nyár folyamán. Ezek kivétel nélkül elhúzódó káresetek voltak, melyeket több órán keresztül oltottak a tűzoltók kéziszerszámok, vízsugarak és munkagépek segítségével – mondta el. – Baj esetén azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot! Arra azonban figyeljünk, hogy gyakran a munkálatok közben keletkező port összekeverik az emberek a füsttel, és hívják a tűzoltókat, ezért előfordulnak téves riasztások is, amiket szintén ellenőrizni kell a hatóságoknak – tette hozzá.

Illusztráció: MW-archív

Példamutató hozzáállás

– A katasztrófavédelem rendszeresen tart előadásokat az aratással kapcsolatos tűzesetek veszélyeiről, emiatt ezek szerencsére egyre ritkábbak a környéken – mondta el megkeresésünkre Nyakas András földtulajdonos, a Hajdúnánási Gazdakör egyik tagja. Hozzátette, a rendszerváltás előtt igen gyakran lángoltak a gabonatáblák a nyár folyamán, azóta viszont egyre kevesebb esethez riasztják a tűzoltókat.

Az évente szervezett oktatások megtették hatásukat. A gépek rendszeres karbantartása és poroltóval történő felszereltsége szintén csökkenti a tűzesetek számát. – A biztonsági előírásokat mindannyian betartjuk, ezért idén szerencsére még nem volt ilyen káreset – egészítette ki az eddig elhangzottakat. Megjegyezte, a modern gépek is egyre nagyobb biztonságot adnak a gazdáknak.

Nyakas András is kiemelte, hogy a vasúti sínek vagy a közutak mellett, a földeken eldobott cigarettacsikkek azok, amik fokozottan tűzveszélyesek. – A biztonságos szállítással kapcsolatban pedig a rendőrség szokott előadásokat tartani – zárta a gazda.

Polgári Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában