figyeljünk ezekre!

2021.03.12. 12:49

Szigorodtak a határátlépési szabályok

Nem változtak az ingázókra vonatkozó előírások.

20201203 Bucsu Rendőri ellenőrzés a bucsui határállomáson Vas megye határ­átkelési pontjain rendőrök léptetik be az országba érkezőket a koronavírus-járvány miatti határzárnál. Csak az jöhet, akinek erre jogosultsága van. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Illusztráció / MW-archív

Határellenőrzés szigorítás lépett életbe a napokban. A Hajdú-bihari Napló megkérdezte, mit jelent ez pontosan a gyakorlatban, esetleg befolyásolja-e a szomszédos országokba napi szinten munkába járók ingázását.

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján a jelenleg hatályban lévő szabályokról elmondta: a határellenőrzéssel, illetve a beutazási korlátozásokkal összefüggő szabályozások kizárólag a személyforgalomban történő magyarországi belépésre vonatkoznak. – Nincs változás az ingázás szabályaiban. Amennyiben a magyar állampolgár a határvonaltól számított 30 kilométeres körzetből utazik a szomszédos országoknak valamelyikébe, illetve az ott tartózkodása nem haladja meg a 24 órát, akkor visszautazásakor nem kerül hatósági házi karanténba – mondta, hozzátéve, az ingázóknak figyelemmel kell kísérni a szomszédos országokban érvényben lévő szabályokat is.

Elmondta továbbá, hogy nem tartozik a rendeletük hatálya alá a nemzetközi tehergépjármű-forgalom sem magyarországi úticéllal, sem tranzitálási szempontból. – Hazánk területére továbbra is csak engedéllyel rendelkező nem magyar állampolgárságú személy léphet be. Ha a belépés megtörténik, a nem magyar állampolgár hatósági házi karanténba kerül. A magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére beléphet, de amennyiben a betegség jeleit mutatja, kijelölt, illetve annak hiányában hatósági házi karanténba kerül. A szabályok az üzleti és gazdasági célú utazásokkal kapcsolatban szigorodtak – hangsúlyozta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában