helyszíni riport

2021.02.18. 12:52

Tűz a Károlyi Mihály utcán: sok lakót ölben hoztak ki az épületből

Egy nyolcvankilenc éves néni első emeleti lakásában csaptak fel a lángok.

Fotó: Matey István

Mint megírtuk, tűz ütött ki egy tízemeletes társasház első emeleti lakásban csütörtökön kora reggel Debrecenben, a Károlyi Mihály utcában.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a tűzesethez, információink szerint összesen negyvenhárom embernek kellett elhagynia az otthonát: egy idős nő megsérült, akit a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak.

Helyszíni információink szerint a lángok egy nyolcvankilenc éves néni ingatlanjában csaptak fel, aki tudomásunk szerint az egyik karján szenvedett égési sérüléseket, eszméleténél volt, de nagyon megrázták a történtek.

– Légzőmaszkban mentették a lakókat egy lakásban keletkezett tűz miatt, mindeközben a lángok átterjedtek a szomszédos lakásra is.

„Hozzávetőleg a negyedik emeletig füsttel telítődött a lépcsőház, onnan mindenkit ki kellett menekíteni, több mint negyven lakót, közülük sokakat ölben hoztak ki a tűzoltók.”

Természetesen a többi lakást is átvizsgálták a lánglovagok, de körülbelül a hetedik emeletig kellett az ott lakóknak elhagyniuk a lakóingatlanjukat – közölte a Naplóval Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Megközelítőleg ötven tűzoltó érkezett a lakástűzhöz. Ottjártunkkor nagyon sok lakó várakozott az épület előtt, a csípős hidegben a teájukat szürcsölgetve várták, hogy visszatérhessenek az otthonaikba. A lánglovagoknak gyakorlatilag hamar sikerült eloltaniuk a lángokat, kiérkezésünkkor még érezni lehetett a környéken a fojtogató füstszagot. Többen próbáltak segíteni a szerencsétlenül jártakon, a közeli ingatlanokból is a helyszínre siettek, akik elmondásuk szerint átérzik a lakók fájdalmát. A látvány megrendítő volt, az utcában öt mentőautó várakozott, hogy azonnal el tudják látni azokat, akik haladéktalanul egészségügyi ápolásra szorulnak.

Nem értesültünk súlyos sérültről, egy idős hölgy, aki abban az ingatlanban lakott, ahol a tűz keletkezett, a karján szenvedett égési sérülést. A nyolcvankilenc éves néni gondozója elárulta a Naplónak, gondozottja nem dohányzott, körülbelül negyven éve lakhatott a kigyulladt lakásban, ami értesüléseink szerint teljesen leégett.

Az utcán várakoztak

– Éppen hozzá igyekeztem, amikor megtudtam, az ő lakásában történt a tűzeset. Kérésemre a mentősök a nénihez kísértek, aki csupa fekete volt a koromtól. Szerencsére nagy baj nem történt, az egyik karja égett meg, viszont nagyon megijedt. Állítása szerint a reggeli órákban hallott egy nagyobb pukkanást, ezért arra gyanakszik, hogy a villanyórával történt valami. Kérdezősködtem a lakásról, azt mondták, lakhatatlanná vált, ugyanúgy, ahogyan a mellette lévő ingatlan is – nyilatkozta a Naplónak Vecsei Anita, aki hozzátette, hogy a néninek egy lánya, és két unokája van.

Vecsei Anita | Fotó: Matey István

A helyszínen mindenki az esetről beszélt, az idősebbek, a családosok és a fiatal párok csak találgatni tudtak, mi történhetett. Földeák Tímea párjával, Kiss Gáborral követte figyelemmel az eseményeket. A fiatal nő megjegyezte, megrázták a történtek, nagyon sajnálja a sérülteket, és abban bízik, mihamarabb vissza tudnak majd térni otthonukba. A párja a reggeli órákban indult volna munkába, de nyilvánvalóan a történtek miatt kedvese mellett maradt, amíg nem rendeződött a helyzet.

„Kimentem a folyosóra, és láttam, hogy az emeleten lévő egyik bejárati ajtó lángra kapott, hirtelen nem tudtam, mit tehetnék, megpróbáltam két vödör vízzel oltani a lángokat, de akkor már a tűzoltókat lehetett hallani a lépcsőházban.”

Azonnal el kellett hagynunk az épületet, még most sem tudjuk pontosan, mi okozhatta a bajt, csak találgatunk. A lakások nagy részét kiürítették, nyilván azokat, ahová a szellőzőbe átterjedt a füst – fogalmazott Kiss Gábor.

Kiss Gábor | Fotó: Matey István

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában