Új bizonyíték került elő

2020.11.25. 12:01

Perújítási nyomozást rendeltek el a Balla Irma-ügyben

Az elítélt olyan bizonyítékot, körülményt prezentált, amelyet eddig a bíróság nem látott – számolt be a Debreceni Törvényszék.

Fotó: MW-archív

A perújítási nyomozás célja annak eldöntése, hogy az ügyben az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének. A rendőrségnek a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatnia. A Debreceni Ítélőtábla a perújítási nyomozás teljesítése érdekében az iratokat az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának küldi meg – olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján.

A Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt D. L. vádlottat 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban felkereste a sértett debreceni házát azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. Megbontotta a telek kerítését képező USB-lapokat, majd a sértett lakrészének ablakán benézve látta, hogy az asszony ébren van és egyedül tartózkodik a házban. Ezután bement a bejárati ajtón, amely nem volt kulccsal bezárva, és a nála lévő feszítővassal megütötte a sértett fejét. A nő hanyatt esett az ágyon, mire a vádlott több alkalommal megütötte a sértett arcát, fejét. Ezt követően a D. L. a feszítővassal a sértett nyakára ütött olyan gégesérüléseket okozva, amelyek következtében az áldozat azonnal meghalt. A vádlott ezt követően elvette a nő mobiltelefonját, MP3 lejátszóját és 20 ezer forint készpénzt, majd egy ronggyal letörölte az ujjlenyomatát a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről és a bejárati ajtót kulcsra zárva távozott a helyszínről. A sértett holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg – részletezi közleményében a Törvényszék.

2020 februárjában a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében a vádlott bűncselekményét nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla szerint a vádlott bántalmazta a sértettet, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag az ő bántalmazásának következtében hunyt el az asszony. Ezért nem róható a terhére a különös kegyetlenséggel minősíthető elkövetési mód. Az ítélőtábla nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem. A cselekmény kísérletkénti minősítésével tartotta arányos büntetésnek az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában