Kislányok az áldozatok

2020.11.16. 18:34

Nyolc és fél év fegyházra ítéltek egy pedofíliával vádolt férfit

A sértettek a bűncselekmény időpontjában mindössze 7 és 9 évesek voltak.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Berettyóújfalui Járásbíróság november 9-én kihirdetett ítéletével bűnösnek mondta ki a vádlottat két rendbeli 12. életévét be nem töltött személlyel szembeni, szexuális cselekmény végzésével és végeztetésével elkövetett szexuális erőszak bűntettében. A férfit a bíróság 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától – írja honlapján a Debreceni Törvényszék.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 25 éves férfi a 2016. szeptember elejétől 2016. október 13-áig terjedő időszakban szexuális cselekményeket végzett egy hajdú-bihari településen két gyermekkorú sérelmére, akik közül egyikük a bűncselekmény elkövetésekor 9, míg testvére 7 éves volt. A férfi látásból ismerte a testvérpárt, egy utcában laktak, így tudott a bizalmukba férkőzni. Az esetről a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 2018 februárjában szerzett tudomást, amelyet követően feljelentést tett a rendőrségen. A tanúkihallgatások és az ügyben beszerzett igazságügyi szakvélemények alátámasztották a bűncselekmény elkövetését, amit a bíróság elfogadott – olvasható a Debreceni Törvényszék oldalán.

A bűncselekményre csak jóval az elkövetés után derült fény, mivel a két kislány el akarta felejteni a történteket, ezért a szüleikkel sem beszéltek róla

– hangsúlyozza a közlemény. Tekintettel a nehéz családi körülményekre a hivatal gyermekvédelmi gyámot rendelt ki, továbbá nevelőszülőknél helyezte el a gyermekeket, ahol már fény derült az esetre. Ezt követően szerzett erről tudomást a gyámhatóság.

Dr. Budai Szabolcs bíró indokolásában elmondta, hogy egyértelműen a kiskorú sértettek szavahihetősége volt a bizonyítás kulcsa, ezt kellett mérlegelni. A sértettek vallomása abszolút összhangban volt a vádlott nyomozati szakban tett vallomásával, amit később visszavont. A bíró hozzátette, a sértettek érezték, hogy a vádlott cselekménye szexuális indíttatású volt, amiről nem mertek később beszélni. A vádlott a két kislány bizalmával élt vissza, kihasználta az adott helyzetet, a szeméremsértő érintéseket még súlyosabb tettek követték. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy a 25 éves vádlott éretlen személyiség, ugyanakkor a terhére rótt bűncselekmény idején tette veszélyességének felismerésére és a felismerésnek megfelelő magatartás tanúsítására képes volt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítás, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

A döntést követően a bíróság a vádlott bűnügyi felügyeletét megszüntette és elrendelte letartóztatást a másodfokú bírósági eljárás jogerős befejezéséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában