Nem csak a meleg tehet róla

2020.08.09. 20:00

Mitől lobbanhat fel tűz a gépkocsiban?

Fontos, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkező személy nyúljon az autóhoz.

Több autós is sikertelenül próbálta megfékezni a lángokat, amely egy személyautó motorterében csaptak fel a Böszörményi úton, amelyet végül a kiérkező tűzoltóknak sikerült eloltaniuk. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős. 20200730 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Fotó: Napló-archívum

„Személygépkocsi gyulladt ki”

– az elmúlt időszakban több ízben is hasonló hírekkel találkozhattak olvasóink. Szerencsére a riadalmon és a gépjárműben keletkezett károkon kívül nagyobb baj egy esetben sem történt, köszönhetően a tűzoltók gyors és szakszerű fellépésének. Bár sokan hihetnék, hogy a tűzesetek és a meleg idő között van összefüggés, a szakértő szerint másban keresendő a probléma forrása. Az okokról és a védekezés lehetőségeiről a Napló egy autószerelőt és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kérdezte.

Ha nem figyelnek a vezetékre

– A probléma két csoportba sorolható. Egyrészt a gyártáskor keletkezett hiba, másrészt szakszerűtlen szerelés és nem megfelelő karbantartás okozhatja – nyilatkozta a Naplónak Kalmár Sándor, a Hétvezér Autószerviz Kft. ügyvezetője.

Gyártási hiba a legtöbbször buszoknál figyelhető meg, amely a nem megfelelő tervezés és a védőcső hibájából adódhat. Mivel menet közben rezgés éri a vezetékeket, azok nem megfelelő szigetelés esetén felmelegedhetnek, és szikra keletkezhet. – A másik eset, hogy a gyártás közben nem lépett fel hiba, hanem olyan ember vét hibát, aki nem hozzáértőként nyúl az alkatrészekhez. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem figyelnek oda a vezetékekre, azok elvezetésére – mondta. A vezetékek bár rendelkeznek külső védelemmel, ezeket műanyag gégecsőben vezetik, amely amellett, hogy védi a vezetőket, megfelelő rugalmasságot is biztosít. Szereléskor ezeket lebontják, és bajt az okozhat, ha ezt nem cserélik, amely a szigetelés kopásához, majd elektromos tűzhöz vezethet. Nem árt figyelni továbbá a benzin szivárgásra is, valamint az olajgőzre, amelyek a motorra lecsapódva veszélyt jelenthetnek. – Érdemes rendszeresen vizsgálni, hogy a motortér tiszta és száraz-e – fejtette ki a szakértő.

Nem mindig lehet megelőzni

Kalmár Sándor a Napló kérdésére elmondta, a gépkocsitűz nem új keletű jelenség, és szerinte nem is szaporodott meg ezeknek a száma. A megelőzés nem mindig lehetséges, de érdemes odafigyelni arra, hogy minden esetben megfelelő hozzáértéssel nyúljanak az autóba. – Az autókat megfelelő biztosítékokkal látják el, de gyakori, hogy szakszerűtlen beavatkozással ezt lerontják. Azzal, hogy a biztosítékokat „megpatkolják”, áthidalják, megszűnik az eredeti funkció. A biztosíték olyan, akár egy gyenge láncszem. Ha nagyobb terhelést kap az elektromos hálózat, mint amire tervezték, akkor megszakad. Ez azért fontos, mert így nem tud továbbmenni az áram – ismertette példával Kalmár Sándor.

Felforrósodó tárgyak

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérdésünkre arról adott tájékoztatást, mit nem szabad és mit ajánlott tenni. Fontos tisztában lenni a jármű műszaki állapotával. A legtöbb tűz rövidzárlatból, akkumulátor-meg­hibásodásból, üzemanyagfolyásból vagy egy nem kellően rögzített kábel kidörzsölődéséből adódik. Emellett mivel egyre többet és erősebben süt a nap, ezért olyan tárgyakat, amelyek hamar felforrósodnak, mint például a szemüveget, öngyújtót, parfümös és szeszes italos üveget, az autósok ne tegyenek a kalaptartóra, szélvédő mögé vagy olyan helyre, amely parkolás közben erős napsugárzásnak lehet kitéve. Ajánlják továbbá, hogy lehetőség szerint az autóban mindenki kerülje a dohányzást. Ha mégis így tesznek az autósok, akkor eloltott állapotban, az autó hamutartójába kell a csikket helyezni. – Ne dobjuk ki az égő cigarettát az autóból, mert a szél a nyitott ablakon visszafújhatja, ha pedig mégis kiesik, szabadtéri tüzet okozhat – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Kiemelték, füst vagy tűz érzékelésekor félre kell állni, és el kell hagyni az autót.

Ha van nálunk porral oltó

A Napló egyik olvasójának műszaki hiba okozott kisebb tüzet az autójában néhány évvel ezelőtt. Komolyabb baj szerencsére nem következett be a sofőr elővigyázatossága és a tűzoltóság gyors közbeavatkozása miatt. – Az autóvásárlást követően az egyik első beruházásom egy poroltó készülék volt, amely így már a kezdetektől a járműben pihent. Bár sosem gondoltam volna, hogy valaha is szükségem lesz rá, mégis erősítette a biztonságérzetem – mondta lapunknak Bence. A sofőr figyelmetlen volt, és egy rosszul eloltott cigaretta okozott kisebb tüzet az utastérben. A katasztrófavédelem szerint is hasznos lehet, ha a poroltó kéznél van az autóban.

– Minden esetben hívjuk a tűzoltókat, hiszen akár a biztosító is kérheti a szakvéleményt. Ha az autó utas- vagy csomagterében keletkezik a tűz, és van nálunk porral oltó készülék, megkezdhetjük az oltást. Amennyiben a motortérben keletkezik a tűz, nem célszerű, ha laikus kezd oltani. A motorháztető felnyitásakor égési sérüléseket okozhat a hirtelen kiáramló meleg levegő és a forró karosszéria. A beáramló levegő ráadásul az égést meggyorsítja, így azt kizárólag kibiztosított tűzoltó készülékkel a kezünkben nyissuk ki – taglalták, mit kell tenni ezekben az esetekben.

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában