ezért fontos a megelőzés

2020.08.12. 07:30

A drogbizniszben nincs sértett, csak elkövető

A drogkereskedéssel meggyanúsított ember nagyobb büntetési tétellel számolhat, mint a fogyasztó.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Ha felmerül valamilyen bűncselekmény a kábítószerrel kapcsolatban, az mindig számottevő témává válik a közvéleményben. A Hajdú-Bihar megyei helyzet pozitívnak tekinthető. Mindez statisztikai adatokból mutatható ki, amelyekre nemcsak a rendőrségi, hanem a különböző pszichiátriai intézetekben lévő adatokból is lehet következtetni.

„A megindult büntetőeljárások száma nagyságrendileg évente körülbelül 150-200-ra tehető”

– válaszolta a Napló érdeklődésére dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály vezetője.

Észlelhető különbségek

– Ez azért van, mert ez az egyik olyan bűncselekmény, ahol a terjesztő és a fogyasztó is elkövető – emelte ki az osztályvezető. Egy lopás esetében például egyértelműbb a helyzet, hiszen ott van az elkövető és a sértett, azonban a kábítószer-terjesztésben és -fogyasztásban mindkét fél bűncselekményt követ el. Megjegyezte, azok, akik a kereskedéssel foglalkoznak, nagyobb büntetési tételre számíthatnak, mint az olyan személyek, akik csak megszerzik vagy fogyasztják a kábítószert. A szerekhez való hozzájutás szempontjából vannak különbségek a városok és kisebb települések között. Sokan féltik a gyermeküket, hogy valamilyen módon droghoz jutnak. Ezen okból is tart a rendőrség az iskolákban biztonságra nevelő programokat.

„Éves szinten csak a megyében nagyságrendileg 1500 találkozó van rendőr és fiatal között”

– fejtette ki a bűnmegelőzési osztály vezetője. Ilyen eseményeket úgy szerveznek, hogy a hetedik osztálytól kezdve egészen egyetemi hallgatókig hozzájuthatnak információkhoz a diákok a különböző szerek hatásaival kapcsolatban. Dr. Juhász Zoltán kifejtette, a legveszélyeztetettebb korosztály a 12–18 év közötti, azonban a legtöbb eljárás a fiatal felnőttek, a 18–24 közöttiek ellen indul. Utóbbiak azok, akik már rendelkeznek saját jövedelemmel, így könnyebben jutnak kábítószerhez. Dr. Juhász Zoltán megállapította, hogy a megelőzési tevékenységgel kapcsolatban az a gond, hogy lehet, csak évek vagy évtizedek múlva lesz eredmény. Ami még fontos a kábítószer-használattal kapcsolatban, az az, hogy a fogyasztó is büntetendő. – Ha valakit csak egyetlen szál marihuánás cigarettával elkapnak, az büntetőeljárást von maga után – mondta a bűnmegelőzési osztály vezetője. Egyébiránt a rendőrkapitányságok országszerte, sokszor egymással karöltve küzdenek a kábítószerrel kapcsolatos bárminemű bűncselekmény ellen.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában