nagyfokú gondatlanság

2020.05.20. 08:51

Ködben hajthatott a vasúti átjáróba a hajdúsámsoni férfi

A Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat egy férfi ellen.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A vádlott 2020. január 17-én reggel 8 óra körüli időben egyedül közlekedett személygépkocsival Hajdúsámsonban egy dűlőúton a vasúti átjáró irányába – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A bűncselekmény elkövetésének helyén és időpontjában nappali, természetes fényviszonyok voltak, jelentős volt a köd, ami korlátozta a környezet beláthatóságát.

A dűlőút és a vasútvonal kereszteződését közúti jelzőtáblák előre jelezték, azonban a vádlott nagyfokú gondatlansága folytán megállás nélkül behajtott a biztosító berendezéssel el nem látott átjáróba. Ekkor ért oda a szabályosan, 40 km/h sebességgel Mátészalka felől Debrecen felé közlekedő személyvonat. A vasúti szerelvény vezetője észlelve a vádlott magatartását, gyorsfékezést alkalmazott hangjelzés adása mellett, ennek ellenére a mozdony jobb oldali lépcsője nekiütközött a vádlott által vezetett gépjármű bal első részének.

Az ütközés után a vádlott a személygépkocsival adatainak hátrahagyása nélkül elhajtott. A balesetben senki nem sérült meg, a vonatban anyagi kár nem keletkezett, azonban a cselekmény folytán két személyvonat összesen 81 percet késett.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és meghatározott időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában