védik munkatársaikat

2020.04.21. 11:44

Folyamatos az ügyek érkezése és feldolgozása a Debreceni Törvényszéken

A 2020. március 15-én elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet megszűnt, azonban a vészhelyzet továbbra is érvényben van.

A kihirdetett vészhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló Kormányrendelet értelmében a bíróságok, így a Debreceni Törvényszék is működik.

Kiemelten fontos, hogy a tevékenységet úgy kell végezni, és olyan intézkedéseket kell betartani, amelyek ebben a járványügyi helyzetben az ügyfelek és egyben a bírósági munkatársak egészségének védelmét is szolgálják – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.

A bírósági épületekbe továbbra lézeres testhőmérséklet mérését követően lehet belépni. Amennyiben a koronavírussal való érintkezés valószínűsíthető, a belépésre várakozó személy nem léptethető be az épületbe.

Érvényben van az iratkarantén szabálya is, amelynek értelmében a postán és a kézbesítő útján kézbesített, illetve a bíróság gyűjtőládájában elhelyezett iratok átvétele során maszkot és kesztyűt kell viselnie a bírósági dolgozónak. Valamennyi átvett iratot – az esetleges boríték felbontása nélkül – papírzsákba vagy papírdobozba kell elhelyezni, amely az iratok érkezési dátumának feltüntetése mellett hét napra iratkaranténba kerül. A legcélszerűbb azonban az, ha az ügyfelek elektronikus formában nyújtják be kérelmüket.

A Debreceni Törvényszék vezetése a beérkező és a lezárt ügyek adatait folyamatosan elemzi.

Polgári ügyszakban például 2020. február 11. és március 11. között a Debreceni Járásbíróságon 227 darab peren kívüli, míg 323 darab peres ügy érkezett. Megvizsgálva a 2020. március 11-től április 16-ig terjedő időszakot – amelybe beleesik a rendkívüli ítélkezési szünet is – 182 peren kívüli és 250 polgári peres ügy érkezett.

Az ügyfelek érdekében kiemelten fontos az ügyek folyamatos feldolgozása, a kihirdetett vészhelyzet előtt 399 ügyet, az azóta eltelt időben pedig már 111 peres ügyet fejezett be a Debreceni Járásbíróság.

Polgári ügyszakban elmondható, hogy több családjogi (megelőző távoltartás), valamint az elme és személyállapoti per érkezett a bíróságra. Az úgynevezett elmefelügyelet veszélyhelyzet idején is megnyugtató módon biztosított.

A pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelésének elrendelését és felülvizsgálatát a telekommunikációs technológiák által biztosított lehetőségek kiaknázásával oldja meg a Debreceni Törvényszék. A bíróság részéről eljáró titkárok a továbbiakban Skype-on keresztül folytatják le a törvény által előírt eljárásokat, ekként úgy az egészségügyi, mint az igazságügyi alkalmazottak és a betegek önmaguk és mások egészségének veszélyeztetése nélkül tudnak majd eleget tenni a jogszabályokban rögzített kötelezettségeiknek.

A Debreceni Járásbíróságra 2020 év első két hónapjában 193 büntető peres ügy érkezett, 218 fejeződött be, márciusban 80 büntető peres ügy érkezett és 57 fejeződött be.

A nemperes ügyek vonatkozásában: a nyomozási bírók márciusban 14 letartóztatást rendeltek el és 20 letartóztatást hosszabbítottak meg távmeghallgatás útján.

A büntető nemperes ügyeket vizsgálva március hónapban 209 érkezett és 217 fejeződött be, amelyek közül 90 esetben tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a bíróság, főleg ittas járművezetés, lopás és tartás elmulasztásának vétsége esetében.

A Debreceni Törvényszéken az ítéletek elleni fellebbezések felülbírálata a másodfokú tanácsok által tanácsülés keretében szintén folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában