Kiállok érted

2020.02.08. 10:41

Hogy ne váljanak áldozattá: érzékenyítő darabot mutattak be Józsán

A veszélyeztetett gyerekek az előadás célcsoportja.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Az előadás kimondottan a középiskolás korosztálynak szól, ezen belül is elsősorban a lakásotthonban, állami gondozottként élők számára ajánlott. Ezek a fiatalok azok, akik az áldozattá válás, bűnelkövetés szempontjából, vagy a szexuális kizsákmányolás terén nagy fokú kockázatnak vannak kitéve – mondta köszöntőjében dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője tegnap a józsai közösségi házban, a Kiállok érted – komplex társadalomérzékenyítő és preventív pilotprogram megyénkbeli megnyitóján.

 

Hozzátette: ezek a diákok azok, akik sajátos nevelési helyzetükből adódóan olyan körülmények között élnek, amely nem mindig ad lehetőséget arra, hogy rájuk ugyanúgy odafigyeljenek, mint egy „normális” családban élő gyermekre. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, illetve az északkeleti régió veszélyeztetettebbek ebből a szempontból.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon például évente 2 ezer 500 körözést kell elrendelni, ebből körülbelül 60-80 az olyan fiatal, aki a lakásotthon helyett inkább a családi környezetet szeretné választani.

Felhívják a figyelmet

A Kiállok érted program a Norvég Civil Támogatási Alap gondozásában indult el 2015-ben a Névtelen Utak Alapítvány, a Bohócok a Láthatáron és a K. V. Társulat közreműködésével. A projekt célja a gyermekotthonok gyermekei és környezetük, továbbá a velük foglalkozó szakemberek figyelmének felhívása a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelem működéséig: a gyermekek számára drámafoglalkozásokat, a szakembereknek kerekasztal-beszélgetéseket tartanak. A projekt keretében a Kiállok érted színházi előadás bemutatóira is sor kerül – csakúgy, mint tegnap Józsán, ahol a görögkatolikus lakásotthon dolgozói, állami gondozásban lévői és megyei lakásotthonbeli fiataljai, ügyészek, rendőrök láthatták. Az ehhez kapcsolódó feldolgozó programmal elsősorban a prostituálttá válás és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, az áldozattá válás folyamatát vizsgálják. Az előadást Romankovics Edit rendezte.

– A műsor kimondottan erre a programsorozatra készült. Megannyi esetet dolgoztak fel elkészülését megelőzően, a darab pedig a figyelemfelhívásnak egy igen különleges változata – mondta a Naplónak dr. Juhász Zoltán.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában