vagyonelkobzást indítványoztak

2020.02.03. 09:51

A vád szerint hozzátartozójuk halála után még két hónapig felvették a járadékot

A Debreceni Járási Ügyészség szociális juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat azzal a házaspárral szemben, akik állítólag a férj édesapjának halála után több hónapon át jogosulatlanul felvették a járadékát.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A férfi vádlott édesapja számára az illetékes megyei kormányhivatal 2017 januárjában állapított meg időskorúakat megillető járadékot.

Az irányadó jogszabályok alapján az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. A szabályok szerint a jogosult halála esetén az ellátást a jogszabályban meghatározott személyek a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig vehetik fel.

A férfi édesapja 2018 júniusában elhunyt, a házaspár azonban az ellátását a jogszabályok ellenére halála után még hét hónapon keresztül felvette – olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

Az asszony 2018 júliusa és decembere között négy havi, míg a férj 2018 augusztusában, szeptemberében és 2019 februárjában három havi járadékot vehetett fel jogosulatlanul.

A vád szerint visszaélések által a férj a társadalombiztosítási ellátó rendszernek összesen több mint 88.000 forint, míg felesége közel 120.000 forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő vádlottakkal szemben folytatólagosan elkövetett szociális juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottakat bocsássa próbára, továbbá az okozott kár erejéig rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában