perszimuláció

2019.10.18. 21:38

Csoportos rablásnak voltak szemtanúi a debreceni diákok

A Debreceni Törvényszék pénteken tizedik alkalommal szervezett perszimulációt középiskolás diákoknak.

Fotó: Debreceni Törvényszék

A „Nyitott bíróság” sikerét jól mutatja, hogy az rendezvényre 7 debreceni középiskola 130 diákja jelentkezett, akik figyelemmel kísérhették a büntető peres tárgyalás szimulációját – írja honlapján a Debreceni Törvényszék.

A gimnazistákat dr. Kahler Ilona Márta, a törvényszék elnöke köszöntötte, megnyitó beszédében elmondta, hogy örömmel tölti el a „telt ház” látványa. Reményei szerint mindenki számára egy tanulságos eset lesz feldolgozva, az pedig külön érdekes, hogy élőben lehet látni egy olyan tárgyalást, ahol a bíró személye egyébként valós. Látható lesz az eset feldolgozása során a sértetté válás és az elkövetővé válás, és külön elgondolkodtató, hogy egy jól induló szombat este is nagyon rosszul tud végződni.

A perszimuláción bemutatott ügyben a három vádlott erőszakos módon kéregetni kezd este a parkban egy szerelmes pártól, majd az eseménysor lökdösődésig fajul. Az elfogott és csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt bíróság elé állított három vádlott „tárgyalásán” dr. Rozsnyai Balázs, a Hajdúböszörményi Járásbíróság bírája ítélkezett, míg a debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjai rendkívül életszerűen mutatták be a bűncselekmény elkövetésének körülményeit, és játszották el a bírósági tárgyalás vádlottjainak, sértettjeinek, az ügyésznek és a védőknek a szerepét.

A büntetőeljárás még hitelesebb bemutatása érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói is közreműködtek.

A perszimuláció befejezését követően a diákok a látottakkal kapcsolatban kérdéseket tettek fel, a bemutatott esethez kapcsolódóan a bíró hasznos információkkal is segítette a büntetőeljárás megértését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában