Nem kímélt bennünket

2023.07.17. 19:11

Lecsapott a hétfői vihar: fákat döntött, jelzőlámpát szakított a szél Debrecenben – fotókkal, videókkal

Óriási munkában a hajdú-bihari tűzoltók, egy óra alatt csaknem 160 riasztást kaptak.

Haon.hu

Kidőlt fa a Bartók Béla utcán Debrecenben – a tűzoltók munkáját a református szeretetszolgálat önkéntesei is segítették

Forrás: Czinege Melinda

Nem túlzott az Országos Meteorológiai Szolgálat, amikor hétfő kora este harmadfokú, azaz piros riasztásokat is kiadott Hajdú-Bihar egyes részeire zivatarveszély miatt.

Hajdúböszörményt özönvízszerű eső érte el, de Debrecennél is baljósan kavarogtak a viharfelhők valamivel 19 óra előtt. Mutatjuk videón is.

 

Aztán a vármegyeszékhelyen is bedurvult a helyzet, a Kishegyesi út és környéke például így nézett ki a nagy zuhéban.

Katasztrófavédelem: főleg Debrecenből kérik a tűzoltók segítségét

A hirtelen felerősödő viharos szél faágakat tör le, fákat dönt ki Hajdú-Bihar vármegyében is, közölte nem sokkal 19 óra után a katasztrófavédelem honlapja. Azt írták,

kora estig már több mint százharminc bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

Ezeket a lakóházakra, garázsokra, utakra, elektromos vezetékekre dőlt veszélyes fákat kell eltávolítaniuk a tűzoltóegységeknek.

A viharvert Hal köz
A viharvert Hal köz
Forrás: Facebook / Deberecenben Hallottam

Debrecenben, a Vécsey utcában, a Lóverseny utcában és a Kálvin téren is kidőlt egy-egy nagy méretű fa.

Kidőlt fa a Kálvin téren
Kidőlt fa a Kálvin téren
Forrás: OK

Az Egyetem sugárúton és a Miklós utcában autókra, a Monostorpályi úton pedig villanyvezetékre dőlt egy fa, míg a Kishegyesi úton közlekedési jelzőlámpát szakított le a szél.

A Bartók Béla úton, a körforgalomnál is kidőlt egy fa, amely egy ideig akadályozta a közlekedést. Itt információink szerint nem lehetett kihajtani a Bartók Béla útra, a Köntösgát sor felé.

 

Úgy tudjuk, a Barna utcánál is faágak törtek le a viharban.

A vihar sújtotta Barna utca hétfőn
A vihar sújtotta Barna utca
Forrás: VK

A katasztrófavédelem hozzátette: Hajdúszoboszlón, a Nefelejcs utcában egy tizenöt méteres fa eltávolítását végzik a tűzoltók.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóosztálya később érdeklődésünkre közölte:

az egyórás vihar alatt mintegy 158 riasztást kaptak Hajdú-Bihar vármegye tűzoltói, melyekből 124 volt debreceni.

Mint megtudtuk, személyi sérülés egy esetben sem történt, a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

Sérült jelzőlámpa a debreceni István úton
Sérült jelzőlámpa a debreceni István úton
Forrás: Kiss Annamarie

Fennakadások a DKV-nál is, áramszünetek vármegyeszerte

A zivatar a debreceni busz- és villamosközlekedésben is okozott fennakadásokat. A DKV közlése szerint a Kálvin tér és az Egyetem megállók között egy ideig két szakaszban jártak a villamosok a vihar okozta károk miatt. Az 1-es villamos útvonalán jelenleg műszaki hibás villamos akadályozza a közlekedést.

A Vámospércsi úton, a Halápi csárdánál villanyoszlop dőlt az útra, itt teljes útzár van érvényben. A helyreállításig a 37-es járat rövidebb úton közlekedik. A Monostorpályi úton, a Ribizli utca kereszteződésében szintén útra dőlt egy villanyoszlop, a Leiningen utcán pedig egy kidőlt fa akadályozza az autóbuszközlekedést.

Emellett több vármegyei településen is akadozik az áramszolgáltatás, a szolgáltató térképes üzemzavarkeresője rengeteg hajdú-bihari helyszínen mutat piros jelzést

Az Útinform jelentése szerint az M35-ös autópályán, Debrecen és Berettyóújfalu között a vihar és a hirtelen lezúduló eső nehezítette a közlekedést.

A Hajdú-Biharra kiadott piros riasztásokat este fél nyolc körül visszavonták.

Hevesben és Borsodban is pusztított, mielőtt ideért

A Heves vármegyei Verpeléten egy lakóház tetőszerkezetét rongálta meg egy kidőlt fa. Parádon, Recsken, Szilvásváradon, Mátraterenyén és Füzesabonyban az erős szél fákat csavart ki, ágakat döntött kerítésre, villanyvezetékre, háztetőkre, valamint járdákra és közutakra - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel..

Borsod-Abaúj-Zemplénben szintén kidőlt fák és letört faágak eltávolítása ad munkát a tűzoltóknak. Kistokajon és Ózdon is villanyvezeték szakadt le, amely szikrázott, ezért a tűzoltók az áramszolgáltatót is értesítették. Több településről is érkeztek már bejelentések elektromos vezetékekre, utakra, autókra, házakra zuhant faágakról, amelyeket a tűzoltóknak kell eltávolítaniuk - közölte az OKF.

Mi várható?

Estig elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén alakulnak ki és sodródnak be zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. Az északkeleti tájakon heves zivatarok is előfordulnak károkozó széllel. A zivatarokhoz általában viharos széllökések (>60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm), helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is társulhat. A heves zivatarokat nagyobb méretű (> 2-3 cm) jég és károkozó szélroham (> 90-100 km/h) kísérheti.

Az esti órákban a zivatarok fokozatosan lecsengenek, és elhagyják az országot.

Kedd hajnalra virradóra nyugat felől a záporok mellett kis eséllyel zivatarok sodródhatnak a Nyugat-Dunántúl térségébe – áll az meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!