Agrárium

2024.03.13. 15:58

Eltűnhet hazánkból a csemegekukorica és a zöldborsó?

A lehetséges megoldásokról is beszéltek a debreceni szakmai konferencián.

Kosztin Éva

Nehéz helyzetben vannak a termelők

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Égető kérdések az ipari zöldség termékpályán – A csemegekukorica és zöldborsó ágazat piaci kilátásai címmel tartottak konferenciát március 13-án a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. – Rendkívüli piaci helyzet van – jelentette ki Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, aki a konferencia aktualitásáról beszélt a Haonnak. Kifejtette, tavaly nagyon magasra szöktek a csemegekukorica és a zöldborsó termelői árai, aminek következtében a termelők ugyan magas profitot könyvelhettek el, de a megnövekedett alapanyagárakat a feldolgozóipar nem fogadta örömmel. 

Debrecen fórum haon
A fórum előadói; termelők és feldolgozók egyaránt részt vettek a konferencián
Forrás: Molnár Péter

Drága nyersanyagból készült drága termékeket próbáltak értékesíteni, miközben Európába ma is folyamatosan áramlik be a hazainál olcsóbb kínai csemegekukorica konzerv. Visszaesett a fogyasztói kereslet, amire a piac úgy reagált, hogy elkezdte az árakat lefelé nyomni 

– ismertette. Mint elmondta, emiatt tavalyhoz képest a csemegekukorica ára 50 százalékkal, a zöldborsóé pedig 40 százalékkal csökkent – előbbi jelenlegi termelői ára a minőségtől függően 50-55 Ft/kg, míg utóbbié 120-130 Ft/kg.

Idén a termelők kerülnek nehéz helyzetbe

– Ez most azt jelenti a termelőnek, hogy ha idén jó évünk lesz, akkor nullán lesz a termelés eredménye. Tavaly márciusban látszott, hogy az akkor magasba szökött árak a feldolgozóiparnak jelentenek majd nehézséget, idén pedig az, hogy a termelők nagyon szerény jövedelmezőséget fognak realizálni. Egyik állapot sem kedvez a termékpálya stabilitásának – fogalmazta meg Apáti Ferenc. Hozzátette, a kialakult helyzet a termőföldek meglétének sem kedvez. 

Még nincsen hivatalos adatunk arról, hogy milyen mértékben zsugorodnak a hazai termőterületek, de úgy tűnik, hogy 2024-ben a zöldborsóé megfeleződik, és a csemegekukoricánál is látunk már egy 30 százalékos csökkenést. Ez mindenképpen egy nagyon rossz tendencia és hátrányos kiindulóhelyzet a következő évre

 – mutatott rá a Apáti Ferenc a várható következményekre.

– Rövid távon ennek a helyzetnek nincs megoldása. Ezek az árak már kialakultak, a szerződések nagyobb részben már megköttettek, ez az év már ilyen árakkal fog lemenni. Amit tehetünk, hogy a különböző szereplőket egy asztalhoz ültetjük és transzparensen kicseréljük egymással a piaci és termelési információkat. Ez segíthet abban, hogy jövőre, amikor a felek alkudoznak egy stabilabb helyzet alakulhasson ki – mondta a lehetséges megoldásról. 

Hozzáfűzte, hogy az átlátható információcserén túl a termelésfejlesztésben van még lehetőség, hiszen a feldolgozóipar költsége már a termelés fázisában nagyban eldől, drága és rossz minőségű nyersanyagból ugyanis nem lehet versenyképes készterméket gyártani.

Debrecen Apáti Ferenc haon
Apáti Ferenc egy korábbi fórumon
Forrás: Napló-archív

Olcsóbb lesz a csemegekukorica és a zöldborsó konzerv?

Mindenképpen olcsóbb lesz a csemegekukorica és a zöldborsó konzerv, illetve fagyasztott áru. Az biztos, hogy a feldolgozók 10-20, vagy esetenként akár 25 százalékkal alacsonyabb árak mellett lesznek kénytelenek beszállítani a készterméket. Azt viszont nem tudjuk, hogy a boltok polcain milyen fogyasztói árak jelennek meg

 – mondta Apáti Ferenc.

A konferencia helyszínét is biztosító Debreceni Egyetem szerepéről Harsányi Endre, az intézmény agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese beszélt. Elmondta, az egyetemnek az a célja, hogy a tudás és a szakma találkozzon, együtt gondolkodjon; ehhez kutatóintézetük, tangazdaságuk, kari képzéseik partnerként állnak rendelkezésre.

Az eseményen résztvevő közel 200 fő többek között a csemegekukorica és a zöldborsó technológiai és piaci tendenciáival kapcsolatban hallgathatott meg előadásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában